Labklājības ministrija sniedz skaidrojumu par Valsts kontroles aizrādījumiemLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 13:39
  • NRA
  • 10

Labklājības ministrija sniedz skaidrojumu par Valsts kontroles aizrādījumiem

Labklājības ministrijas skaidrojums par Valsts kontroles revīziju

Latvijas Labklājības ministrija (LM) sniegusi atbildi uz Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem, kas saistīti ar garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta piešķiršanu. Pēdējā laikā pieaugusi diskusija par to, cik precīzi tika aprēķināts to mājsaimniecību skaits, kuras varētu kvalificēties šim atbalstam.

Grūtības noteikt kvalificēto mājsaimniecību skaitu

Saskaņā ar LM teikto, 2022. gadā nebija iespējams precīzi noteikt to mājsaimniecību skaitu, kas varētu saņemt GMI pabalstu. Tas, savukārt, radījis apšaubāmas situācijas attiecībā uz pieprasīto finansējumu, kas iepriekš tika uzskatīts par pārāk lielu. Šie argumenti liecina par būtiskām problēmām datu vākšanā un analīzē, kas nepieciešama, lai nodrošinātu precīzu sociālās palīdzības piešķiršanu.

Valsts kontroles norādījumi un LM reakcija

VK revīzijā tiek norādīts uz nepamatoti lielu līdzekļu pieprasījumu GMI pabalsta izmaksām, kas raisījusi bažas par iespējamo neefektīvu līdzekļu izmantošanu. LM ir apņēmības pilna risināt šīs problēmas un norāda, ka strādās pie datu uzlabošanas un skaidrojumu sniegšanas, lai novērstu līdzīgas situācijas nākotnē.

Nākotnes soļi un uzlabojumi

LM sola intensīvi strādāt pie sistēmas uzlabošanas, lai nodrošinātu precīzāku mājsaimniecību skaita noteikšanu un pabalstu piešķiršanu. Tas ietver jaunu metožu izstrādi datu apkopošanā un analīzē, kā arī sadarbību ar citiem valsts sektoriem, lai uzlabotu informācijas apmaiņu un plānošanu sociālo pakalpojumu jomā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas