• 2024. gada 20. augusts 15:03
  • Delfi
  • 12

Lai apkarotu ēnu ekonomiku, sagatavotas vairākas būtiskas izmaiņas, kas skars daudzus

Finanšu ministrijas iniciatīva

Lai apkarotu ēnu ekonomiku, Latvijas Finanšu ministrija (FM) ir publicējusi likumprojektu "Grozījumi likumā 'Par nodokļiem un nodevām'", kas tagad tiek piedāvāts publiskai apspriešanai Tiesību aktu projektu portālā. Šie izmaiņas ir daļa no valdības stratēģijas, kas vērsta uz ēnu ekonomikas samazināšanu un skaidras naudas aprites uzraudzības uzlabošanu.

Būtiskās izmaiņas likumprojektā

Projekts paredz virkni būtisku izmaiņu, ieskaitot pasākumus, kas veicina bezskaidras naudas izmantošanu darījumu veikšanā. Grozījumi ir izstrādāti saskaņā ar Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam iekļautajiem pasākumiem. Šo izmaiņu mērķis ir veidot drošāku un caurskatāmāku finanšu vidi, kā arī samazināt iespēju ļaunprātīgi izmantot skaidras naudas apgrozību.

Kāpēc ir svarīgi samazināt ēnu ekonomiku?

Ēnu ekonomika ir liels apgrūtinājums Latvijas ekonomikā, radot nevienlīdzību un apgrūtinot valsts budžeta ieņēmumus. Šāda veida darbības rada riskus, kas var ietekmēt ne tikai uzņēmumus, bet arī sabiedrību kopumā. Samazinot ēnu ekonomiku, tiek veicināta godīga konkurence, sabiedrības drošība un lielāks valsts ieņēmumu apjoms.

Nākamie soļi un sabiedrības iesaistīšana

Likumprojekts tiks izskatīts sabiedriskajā apspriešanā, kas ļaus iedzīvotājiem un uzņēmējiem izteikt savas domas un ieteikumus. FM aicina visus interesentus piedalīties diskusijā, lai sniegtu konstruktīvu ieguldījumu likumdošanas procesā. Ir svarīgi, lai izpratne par šiem grozījumiem un to ietekmi uz sabiedrību un ekonomiku tiktu izskaidrota visiem iedzīvotājiem.

Kopsavilkums

Šie grozījumi "Par nodokļiem un nodevām" ir nozīmīgs solis, lai efektīvāk cīnītos pret ēnu ekonomiku Latvijā. Uzsākot šo diskusiju, tiek veidota platforma, kas ļauj sabiedrībai piedalīties lēmumu pieņemšanas procesā un veicināt labvēlīgāku ekonomisko vidi visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas