Latvijā daudzi pat nezina par valsts apmaksātajiem vēža skrīningiem. Saraksts, kuri skrīningi ir bez maksasPar veselību
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Latvijā daudzi pat nezina par valsts apmaksātajiem vēža skrīningiem. Saraksts, kuri skrīningi ir bez maksas

Vēža skrīningu nozīme

Regulāra vēža skrīninga veikšana ir kritiski svarīga, lai nodrošinātu agrīnu slimības atklāšanu un efektīvāku ārstēšanu. Pēc ekspertu domām, agrīni diagnosticēts vēzis palielina iespēju izdzīvot un uzlabo ārstēšanas rezultātus. Tas ir liels solis ceļā uz veselīgāku sabiedrību, tomēr šķiet, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji joprojām ir nepietiekami informēti par iespējām, ko piedāvā valsts.

Aptaujas rezultāti – zema informētība par skrīningiem

Saskaņā ar Slimību un profilakses centra (SPKC) veiktās aptaujas rezultātiem, ievērojama daļa, proti, 19% aptaujāto, nezina, kuri vēža skrīningi ir valsts apmaksāti. Tas ir satraucoši, jo informētība par šiem skrīningiem var ietekmēt to apmeklēšanas biežumu un līdz ar to arī agrīnas diagnostikas iespējas.

Valsts apmaksātie vēža skrīningi

Latvijā valsts piedāvā vairākus bezmaksas skrīningus, lai šos pakalpojumus padarītu pieejamus visiem iedzīvotājiem. Šeit ir saraksts ar galvenajiem skrīngiem, kuri tiek apmaksāti valsts līmenī: 1. **Krūts vēža skrīnings** – sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados. 2. **Dzemdes kakla vēža skrīnings** – sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem reizi trijos gados. 3. **Resnās zarnas vēža skrīnings** – cilvēkiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi divos gados.

Kāpēc ir svarīgi informēt sabiedrību?

Informētība par valsts apmaksātajiem skrīningiem ir būtiska, lai veicinātu savlaicīgu medicīnas pakalpojumu pieejamību. Ja vairāk cilvēku zinātu par šo iespēju, iespējams, tiktu novērstas daudzas slimības agrīnā stadijā. Tāpēc ir jāveic labāka izglītošana un informācijas izplatīšana, lai iedzīvotāji būtu zinoši par savām tiesībām un iespējām attiecībā uz veselību.

Noslēgums

Valsts apmaksātie vēža skrīngi ir būtisks instruments, lai cīnītos pret vēzi un uzlabotu sabiedrības veselību. Ir nepieciešams veicināt informētību par šo jautājumu, lai ikviens varētu izmantot šo iespēju un piedalīties regulāra skrīninga programmā. Latvijas slimību prevencijas jomā ir jāturpina darbs, lai informētu sabiedrību un veicinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas