Meklēs juridisku risinājumu optometrijas salonu darbības nepārtrauktībaiSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 15. oktobris 15:53
  • VS
  • 4

Meklēs juridisku risinājumu optometrijas salonu darbības nepārtrauktībai

Veselības ministra iniciatīva

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) ir uzsācis sadarbību ar Latvijas Optometristu un optiķu asociāciju, lai mēneša laikā rastu juridisku risinājumu optometrijas salonu darbības nepārtrauktībai. Šodien notikusī tikšanās starp Abu Meri un asociācijas pārstāvjiem bija vērsta uz jomas normatīvā regulējuma un Ministru kabineta noteikumu nepieciešamajiem precizējumiem.

Normatīvā regulējuma nozīme

Ministrs uzsvēra, ka esošais normatīvais regulējums par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, par kuru šobrīd ir radušās problēmas pakalpojumu sniedzēju vidū, nav jauns un ir spēkā jau vairākus gadus. Abu Meri norādīja, ka nedrīkst pieļaut situāciju, kurā samazinās pieejamība optometristu pakalpojumiem Latvijas iedzīvotājiem.

Optometristu un optiķu asociācijas priekšlikumi

Latvijas Optometristu un optiķu asociācija aicina precizēt normatīvo regulējumu, lai ārstniecības iestādes statusu un obligātās prasības attiecinātu uz optometrista kabinetu, nevis uz visiem optikas veikaliem. Abu Meri norādīja, ka būtu nepieciešams pārdefinēt arī optikas veikalu prasības, lai spētu nodrošināt pakalpojumu pieejamību un izvairītos no nozares sabrukuma.

Brīdinājumi par nozares nākotni

Jau tagad optiķi ir izteikuši bažas par to, ka deviņiem no desmit optikas veikalu draud slēgšana. Šādas situācijas cēlonis ir birokrātiskie ierobežojumi un likumdošanas trūkumi, kas neļauj nodrošināt kvalitatīvu primāro oftalmoloģisko aprūpi Latvijas iedzīvotājiem. Eksperti brīdina, ka ar novecojušu likuma normu medicīnas birokrāti pieprasa, lai optikas saloni jāreģistrējas kā medicīnas centriem, kas mūsdienu tirgus apstākļos ir praktiski neiespējami.

Secinājums

Pašreizējā situācija liek domāt par steidzamu risinājumu meklēšanu, lai nodrošinātu optometrijas salonu nepārtrauktību un pieejamību. Sadarbība starp Veselības ministriju un nozares speciālistiem ir būtiska, lai izstrādātu jaunas stratēģijas, kas varētu uzlabot situāciju un pasargāt nozares nākotni.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas