Miega speciāliste: Lielākajai daļai jauniešu skolas rīti ir krietni par agru
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 09:46
  • LSM
  • 5

Miega speciāliste: Lielākajai daļai jauniešu skolas rīti ir krietni par agru

Jaunieši miegā un skolas rīti

Lielākais izaicinājums, ar ko saskaras mūsdienu jaunieši, ir agrie skolas rīti. Šovasar veikta aptauja atklājusi, ka ceturtā daļa vecāku uzskata, ka stundas skolā sākas pārāk agru, īpaši nultās stundas, kas daudzās izglītības iestādēs sākas pat 7.30. Šis agrīnais sākums nereti rada ne tikai fiziskas, bet arī emocionālas problēmas jauniešiem.

Miegs kā prioritāte

Miega speciālisti, tostarp Marta Celmiņa, norāda, ka agrīnas stundas ir nevēlamas pusaudžiem, kuru bioloģiskās vajadzības būtiski atšķiras no pieaugušo vajadzībām. Saskaņā ar speciālistu ieteikumiem, stundām nevajadzētu sākties agrāk par 8.30, kas ļautu jauniešiem labāk atjaunot savus spēkus un uzlabot koncentrēšanās spējas klasē.

Vecāku viedoklis un iespējamie risinājumi

Lai gan daļa vecāku ir nobažījušies par agrīniem skolas sākumiem, vēl ar to ir jātiek galā. Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas juridiskā padomniece Kristīna Freiberga uzsver, ka izglītības sistēmas pārveides nepieciešamība ir acīmredzama, un aicina sabiedrību padomāt par jauniešu labklājību, iekļaujot miega kvalitāti izglītības politikā.

Nākotnes perspektīvas

Kopumā ir jāizskata iespējas, kā pielāgot skolēnu un studentu dienas režīmu, ņemot vērā viņu miega vajadzības. Tas ne tikai uzlabotu jauno cilvēku mācību rezultātus, bet arī veicinātu veselīgu dzīvesveidu un emocionālo labsajūtu. Jaunieši ir mūsu nākotne, un ir svarīgi nodrošināt viņiem labākos apstākļus, lai viņi varētu attīstīties pilnvērtīgi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas