Nākotnēšana – kādēļ tā Latvijai un intelektuāļiem ir vērtīga nodarbeIzpēte
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 2. oktobris 08:30
  • NRA
  • 9

Nākotnēšana – kādēļ tā Latvijai un intelektuāļiem ir vērtīga nodarbe

Nākotnēšana – Latvijas attīstības ceļš

Jautājums, kas skar katra latvieša nākotni – kāda būs mūsu valsts attīstība tuvākajos gados? Atbilžu meklēšana uz šo jautājumu ir pazīstama kā nākotnēšana. Tas ir process, kurā tiek izstrādāta stratēģija un definēti virzieni, kā turpināt attīstīties. Latvija ir krustcelēs — mēs varam kļūt par Baltijas tīģeri, vientuļu valsti, gurdenu valsti vai arī Ziemeļvalsti. Šīs izvēles ietekmē katra iedzīvotāja nākotni.

Pirmā nākotnēšanas pēcpusdiena

30. septembrī Biznesa augstskolā "Turība" norisinājās pirmā Latvijas nākotnēšanas pēcpusdiena. Pasākumā piedalījās dažādu nozaru uzņēmēji, ministri, augsti ierēdņi, akadēmiķi un augstākās izglītības iestāžu rektori. Šīs dažādās perspektīvas ļāva identificēt darāmus darbus un potenciālos izaicinājumus piecās jomās: uzņēmējdarbībā un eksportā, zinātnē un inovācijās, publiskajā pārvaldē un tiesībās, valsts tēlā un komunikācijā, kā arī izglītībā un cilvēkresursos.

Nākotnēšanas nozīme intelektuāļiem

Intelektuāļi nekad nav bijuši viena kolektīva daļa, bet tieši viņu domāšana un analīze ir svarīga, lai noteiktu nākotnes virzienus. Ņemot vērā globālās tendences un konkurenci, Latvijas intelektuāļi var sniegt vērtīgas atziņas un idejas, kas palīdzēs veidot stratēģijas, kuras var novest pie ilgtspējīgas attīstības. Nākotnēšana ir ne tikai nepieciešamība, bet arī vērtīga nodarbe, kas rada platformu diskusijām par mūsu valsts nākotni.

Definēšana un stratēģiju izstrāde

Lai virzītu attīstības stratēģiju uz priekšu, būtiski ir definēt konkrētas prioritātes. Latvijas nākotnēšana prasa apzināties, kādas ir mūsu stiprās puses un vājās vietas. Kādi ir valsts resursi un kā tos vislabāk izmantot? Tādēļ ir svarīgi, lai dažādu jomu speciālisti un lēmumu pieņēmēji strādātu kopā, lai izstrādātu skaidras un mērķtiecīgas stratēģijas, kas palīdzēs Latvijai noformēt savu nākotni. Nākotnēšana ir izaicinājums, bet arī iespēja. Iespēja Latvijai kļūt par dinamisku un ilgtspējīgu valsti, kas savas attīstības virzienus izstrādā, ņemot vērā ne tikai mūsdienu vajadzības, bet arī nākamo paaudžu labklājību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas