"Nepieņemami." Ukraina un Baltijas valstis nosoda ANO ģenerālsekretāra piedalīšanos BRICS samitāĀrzemēs
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

"Nepieņemami." Ukraina un Baltijas valstis nosoda ANO ģenerālsekretāra piedalīšanos BRICS samitā

ANO ģenerālsekretāra piekrišana BRICS samitam

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ir ieradies uz Vladimira Putina rīkoto BRICS samitu, kas izsistusi trauksmi ne tikai starptautiskajā arēnā, bet arī Kijevā un Baltijas valstīs. Šīs rīcības dēļ viņš saskaras ar plašu kritiku un nosodījumu no sabiedroto puses, tostarp Ukrainas un Baltijas valstu.

Kritika no Ukrainas un sabiedrotajiem

Ukrainas valdība ir izteikusi sašutumu par Gutērreša līdzdalību samitā, apgalvojot, ka šī rīcība var radīt nepareizu priekšstatu par ANO kā miera uzturētāju. Ukrainas ārlietu ministrs ir nosaucis šo lēmumu par "nepieņemamu", uzsverot, ka ANO ģenerālsekretāra klātbūtne pasākumā, kas organizēts autoritārās valdības līdera, ir pretrunā organizācijas principiem.

Baltijas valstu reakcija

Arī Baltijas valstis, tostarp Igaunija, Lietuva un Latvija, ir paudušas nopietnas bažas par Gutērreša rīcību. Viņi ir aicinājuši ANO ģenerālsekretāru pārskatīt savu lomu un uzdevumus, uzsverot, ka tāda veida sadarbība ar režīmiem, kas veicina agresiju un cilvēktiesību pārkāpumus, ir pilnīgi nepieņemama.

Pasaules reakcija un nākotnes izaicinājumi

Gūtā kritika liecina par pieaugošo satraukumu par ANO lomu starptautiskajā politikā. Daudzi eksperti norāda, ka Gutērreša rīcība var vājināt organizācijas reputāciju un tās spēju efektīvi darboties konfliktu risināšanā. Šis incidents var būt nozīmīgs signāls, uzsverot nepieciešamību pārvērtēt starptautisko attiecību struktūru un ANO ieņemto vietu tajā, kad runa ir par autoritārisma un demokrātijas cīņu. Šis notikums iezīmē grūtus laikus ne tikai Ukrainai, bet arī visai starptautiskajai sabiedrībai, kurā joprojām ir būtiski risināt jautājumus par miera un drošības uzturēšanu globālā mērogā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas