• 2024. gada 17. augusts 15:55
  • TV3
  • 49

Odu uzlidojums Latvijai augusta vidū? Ekspertu domas dalās

Odu uzlidojums Latvijas piejūras reģionā

Augustā dzīvojošie piejūras reģionā un Rīgā ir pamanījuši nepatīkamus viesus – mazus odi, kuri sāk pulcēties baros. Lasītāju ziņojumi, kurus apkopojusi portāls Tv3.lv, liecina par pastiprinātu odiem līdzīgu parādību, kas radījusi bažas vietējā kopienā. Iedzīvotāji steidz sūdzēties par атакām no šo kukaiņu puses, kas traucē mierīgu dzīvošanu un atpūtu.

Ekspertu viedokļi dalās

Odu uzlidojumu cēloņi ir kļuvis par karstu diskusiju tematu starp vides ekspertiem. Viena grupa uzskata, ka šī situācija ir saistīta ar nesenajām lietavām, kuras izraisījušas jaunas odu paaudzes izšķiršanos. "Pēdējās lietavas ir radījušas ideālus apstākļus odiem, ļaujot tiem vairoties lielā skaitā," komentēja viens no ekspertiem. Tomēr citi speciālisti ir skeptiski un uzsver, ka odu skaits Latvijā neesot palielinājies, bet gan situācija ir tikai kļuvusi acīmredzamāka. "Skaidrs, ka odu skaits nav dramatiski mainījies, tas ir vairāk saistīts ar cilvēku izpratni un uzmanību, ko viņi pievērš šiem kukaiņiem," saka cits eksperts.

Iedzīvotāju reakcija

Iedzīvotāji ir sašutuši un uztraucas par situāciju, kas būtiski ietekmē viņu ikdienu. Daudzi no viņiem ir dalījušies ar savām pieredzēm sociālajos tīklos, aicinot attiecīgās institūcijas ieviest pasākumus, lai kontrolētu odu populāciju un mazinātu to radīto diskomfortu. "Mums ir jāatrod risinājums, jo šie odi jau traucē mūsu atpūtu un veselību," norāda viena no ciematu iedzīvotājām.

Kā rīkoties?

Lai mazinātu odu uzlidojumu ietekmi, eksperti iesaka iedzīvotājiem izmantot repelentus, kā arī ierobežot uzturēšanos ūdenskrātuvju tuvumā, kur odus varētu pulcēties. Tāpat viņi aicina iedzīvotājus informēt par saviem novērojumiem un noraidīt baumas, kas varētu radīt nevajadzīgu paniku. Ieteicams arī pievērst uzmanību apkārtnes tīrībai, jo atkritumi un stāvošs ūdens ir ideāla vide odiem. Kaut arī domas dalās, skaidrs ir viens – odu uzlidojums ir kļuvis par aktuālu tematu gan Rīgā, gan piejūras reģionā, un iedzīvotājiem jāturpina apzināties šos potenciālos draudus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas