Par vispārējo pensionēšanās vecumu un priekšlaicīgo pensiju: kad var doties pelnītā atpūtāLatvijas ziņas
Foto un virsraksts: PRESS

Par vispārējo pensionēšanās vecumu un priekšlaicīgo pensiju: kad var doties pelnītā atpūtā

Pensionēšanās vecuma paaugstināšana Latvijā

Pensionēšanās vecuma jautājums Latvijā ir aktuāls un bieži apspriestais temats. Pēdējo gadu laikā ir notikušas vairākas izmaiņas, kas skar gan vispārējo pensionēšanās vecumu, gan priekšlaicīgās pensijas iegūšanas iespējas. Svarīgi atzīmēt, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana, kas tika ieviesta 2014. gadā, ir noslēgusies. Tagad šis vecums progresīvi tuvojas 65 gadiem, un 2025. gadā pašreizējais likums paredz, ka vispārējais pensionēšanās vecums būs 65 gadi.

Priekšlaicīgās pensijas iegūšana

Daudzi cilvēki interesējas par to, kad ir iespējams doties priekšlaicīgā pensijā. Ja esat dzimusi 1963. gada 24. jūnijā, jums ir jāzina svarīgas detaļas. Privātpersonām ir tiesības uz priekšlaicīgu pensiju, ja ir nostrādāti vismaz 30 gadi un ir sasniegti noteikti nosacījumi. Tādējādi, ņemot vērā jūsu dzimšanas datumu, jūs varētu būt tiesīga uz priekšlaicīgu pensiju no 2028. gada.

Noslēgumā

Latvijā pensionēšanās jautājumi ir ne tikai reģionālais, bet arī sociālais temats, kas ietekmē daudzu iedzīvotāju ikdienu. Tādēļ ir svarīgi sekot līdzi izmaiņām un pārzināt savas tiesības attiecībā uz pensiju, lai varētu plānot savu nākotni un pelnītu atpūtu savlaicīgi. Ja ir šaubas par konkrētām situācijām, ieteicams konsultēties ar speciālistiem vai apmeklēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz PRESS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas