• 2024. gada 26. jūlijs 00:01
  • Delfi
  • 9

Psihiatrijā nenošķiram, kurš bīstams, kurš bezpalīdzīgs. Intervija ar Solvitu Olsenu

Psihiatrijas izaicinājumi un tiesu lēmumi

Intervijā ar Solvitu Olsenu, medicīnas tiesību eksperti un Latvijas Universitātes vadošo pētnieci, ir atklāts, ka daudzos tiesu lēmumos redzams, ka situācija psihiatrijā ir sarežģīta. Olsena uzsver, ka nevis cilvēks ir bīstams, bet gan bieži vien ir bezpalīdzīgs. Tas liecina par problēmām ar piespiedu ārstēšanu, kas Latvijā ir aktuāla tēma, taču par to tiek runāts salīdzinoši maz.

Piespiedu ārstēšanas problemātika

Olsena un viņas kolēģi no Latvijas Universitātes ir uzsākuši plaša pētījuma īstenošanu, lai analizētu Latvijas tiesu nolēmumus saistībā ar piespiedu ārstēšanu. Pētījuma rezultāti liecina, ka piespiedu ārstēšana bieži tiek piemērota nepamatoti, un šiem cilvēkiem nepieciešama cita veida palīdzība. Tas liek apdomāt, cik pamatoti ir lēmumi, kas pieņemti šajā jomā.

Vispārējā attieksme pret garīgās veselības problēmām

Sabiedrībā joprojām pastāv stigmas un neizpratne par garīgās veselības problēmām. Olsena norāda, ka svarīgi ir izprast, ka daudzi no cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama palīdzība, neapdraud citus, bet ir nespējīgi tikt galā ar savām problēmām bez atbilstošas atbalsta sistēmas. Šāda izpratne varētu veicināt efektīvākas ārstēšanas iespējas un palīdzēt izvairīties no nevajadzīgas piespiedu ārstēšanas.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Pētījuma mērķis ir veicināt diskusiju par piespiedu ārstēšanu un nepieciešamību meklēt alternatīvas pieejas cilvēkiem ar garīgās veselības problēmām. Solvita Olsena uzsver, ka ir jāveido sapratne par to, ka много gadījumu cilvēki ir pelnījuši saņemt palīdzību, nevis tikt pakļauti piespiedu ārstēšanai. Mums kopā ir jāstrādā pie jaunām pieejām, kas fokusētos uz cilvēku atbalsta sniegšanu, nevis sodīšanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas