Radiācijas centra direktore skaidro, kā iespējams kodoltrieciens Ukrainā ietekmētu LatvijuLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 09:30
  • NRA
  • 5

Radiācijas centra direktore skaidro, kā iespējams kodoltrieciens Ukrainā ietekmētu Latviju

Ukrainas situācija un radiācijas riski

Ukrainā uzsāktā bruņotā konflikta kontekstā, jautājums par kodoltechnoloģiju drošību kļuvis par prioritāti. Pēdējo nedēļu notikumi liecina, ka jebkāds incidents atomelektrostacijā (AES) var radīt būtisku risku ne tikai Ukrainā, bet arī blakus esošajās valstīs, tai skaitā Latvijā. Sabiedrībai ir svarīgi saprast, kādi riski pastāv un kā mūsu valsts spēj sagatavoties nepārredzamiem notikumiem.

Kā kodoltrieciena risks ietekmētu Latviju

Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka, ja Ukrainā notiktu kodoltrieciens vai negadījums atomelektrostacijā, Latvijas iedzīvotājiem būtu salīdzinoši maz jāsatraucas par radiācijas līmeni. Viņa uzsvēra, ka tādā gadījumā Latvijas patvertnēs cilvēkiem nebūtu nepieciešamības uzturēties, jo radiācijas līmenis valstī būtu pietiekami zems.

Patvertnes un sabiedrības drošība

Šatrovska arī norādīja, ka Latvijā ir izveidotas atbilstošas patvertnes, taču šobrīd to izmantošana kodolincidentu gadījumos nav nepieciešama. Viņas teiktais liecina par augsto drošības līmeni un sagatavotību, kā arī par esošajām zināšanām un resursiem, lai novērstu potenciālos apdraudējuma scenārijus. Pagaidām Latvijas iedzīvotāji var būt relatīvi mierīgi, neskatoties uz notikumiem reģionā.

Būtisks uzsvars uz informācijas pieejamību

Šatrovska akcentēja arī nepieciešamību pēc informācijas un izglītošanas sabiedrībā, lai cilvēki saprastu, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Pareiza rīcība un informētība var būt izšķiroša, lai mazinātu paniku un veicinātu drošību. Tāpat viņa ieteica sekot līdzi oficiālajiem paziņojumiem un sagatavoties iespējamām situācijām, vienlaikus saglabājot mieru un loģisko domāšanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas