Rīgā plāno uzlabot vidi ap Brīvības pieminekliSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • aizvakar 14:24
  • VS
  • 9

Rīgā plāno uzlabot vidi ap Brīvības pieminekli

Rīgas pašvaldības iniciatīva

Rīgas pašvaldība ir uzsākusi priekšizpēti, lai uzlabotu publiskās ārtelpas attīstību Brīvības laukuma, Brīvības bulvāra un Baumaņa skvēra teritorijā. Mērķis ir tuvāko gadu laikā radīt gājējiem ērti pieejamu, labiekārtotu un ainaviski pievilcīgu telpu ap vienu no Latvijas svarīgākajām simboliskajām vietām – Brīvības pieminekli.

Simboliskā nozīme

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone (JV) uzsver, ka Brīvības piemineklis un tā apkārtējā teritorija ir ne vien Latvijas neatkarības simbols, bet arī vieta ar lielu reprezentatīvu nozīmi. Kvalitatīva publiskā ārtelpa šajā lokācijā ir būtiska, lai saglabātu un uzsvērtu šo vietu nozīmi pilsētas kontekstā.

Projekta mērķi un uzdevumi

Projekta mērķis ir pārveidot Brīvības laukumu, Brīvības bulvāri un Baumaņa skvēru par estētiski pievilcīgu un funkcionālu vietu, kas kalpotu arī kā telpiskais ietvars Latvijas brīvības stāsta atainojumam pilsētvidē. Šobrīd teritorijas stāvoklis ir kritiski novecojis un neatbilst tās nozīmei, tādēļ ir nepieciešams pārvērtēt tās plānojumu un izstrādāt jaunas idejas.

Gājēju ērtību uzlabošana

Viens no galvenajiem uzsvariem projekta īstenošanā ir gājēju ērtību nodrošināšana. Plānots izstrādāt risinājumus satiksmes organizācijai un uzlabot Brīvības bulvāra krustojumus ar blakus esošajām ielām, lai gājējiem būtu ērtāka un drošāka pārvietošanās. Tiks arī uzstādīts mūsdienīgs apgaismojums, labiekārtojuma elementi un apstādījumi.

Veloinfrastruktūras attīstība

Projektā tiek ņemta vērā arī veloinfrastruktūras attīstība, jo tiks izveidots savienojums starp esošo veloceļu Elizabetes ielā un Brīvības laukumu. Tas veicinās ilgtspējīgas transporta formas izmantošanu un gājēju un velosipēdistu savstarpējo integrāciju.

Turpmākie soļi

Rīgas pašvaldība ir izsludinājusi atklātu konkursu priekšizpētes veikšanai, un tā tiks noslēgta 2025. gada vidū. Pēc priekšizpētes pabeigšanas plānots rīkot metu konkursu un uzsākt projektēšanas darbus. Saskaņā ar plāniem būvdarbi varētu sākties 2027. gadā, sniedzot iespēju radīt būtiskas izmaiņas šajā pilsētvides telpā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas