Rīgas dome nolemj demontēt de Tolli pieminekli EsplanādēSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • aizvakar 17:18
  • VS
  • 7

Rīgas dome nolemj demontēt de Tolli pieminekli Esplanādē

```html

Rīgas domes lēmums par de Tolli pieminekli

Rīgas dome šodien pieņēma lēmumu par Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu no Esplanādes parka. Šis solis ir daļa no plašākas diskusijas par vēsturiskajiem pieminekļiem, kas saistīti ar Krieviju, un to vietu Latvijas sabiedrībā.

Pieminekļa vēsture un tā atsāšanu

Barklaja de Tolli pieminekli pirmo reizi atklāja 1913. gadā, taču 1915. gadā tas tika demontēts, atstājot tikai postamentu. Pēdējā atjaunošana notika 2002. gadā, kad uzņēmēja Jevgeņija Gomberga iniciatīvā tika uzstādīta jauna statuja. Gombergs iepriekš centās ieviest Rīgas pilsētvidē arī Krievijas cara Pētera I pieminekli.

Kultūras mantojuma pārvaldes viedoklis

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir izteikusi atbalstu pieminekļa postamenta pārvietošanai. Saskaņā ar pārvaldes vadītāja Jura Dambja vārdiem, pieminekļa saglabāšana ir svarīga, ņemot vērā tā kultūrvēsturisko vērtību, taču tā nav valsts aizsargāta kultūras mantojuma daļa.

Viedokļi par pieminekļa saglabāšanu

Domes sēdes laikā izskanēja kaismīgas debatēs, kurās daudzi, tostarp Latvijas Krievu savienības deputāti, izteica iebildumus pret pieminekļa demontāžu. Inna Djeri uzsvēra, ka šādas rīcības veicina rusofobiju un vēstures pārrakstīšanu. Natālija Ābola (GKR) norādīja, ka de Tolli un citu vēsturisko figūru vārdi pieder arī Latvijas vēsturei, nevis tikai Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Drošības dienesta informācija

Dāvis Stalts no "Kods Rīgai" atsaucās uz Valsts drošības dienesta ziņojumu, kurā norādīts, ka Krievijas valdība izmanto memoriālus un pieminekļus, lai palielinātu savu ietekmi. Šis aspekts ir kļuvis par centrālo diskusiju punktu, apsverot Latvijas valsts identitāti un tās attiecības ar vēsturi. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas