Saeima sāk diskutēt par gaidāmo zāļu cenu reformu; nozare klāsta apokaliptiskas ainasPolitika
Foto un virsraksts: TV3
  • 2024. gada 25. jūlijs 18:17
  • TV3
  • 7

Saeima sāk diskutēt par gaidāmo zāļu cenu reformu; nozare klāsta apokaliptiskas ainas

Reforma zāļu cenu jomā: valdības lēmums par samazināšanu

Latvijas Saeima ir sākusi aktīvas diskusijas par gaidāmo zāļu cenu reformu, kas stāsies spēkā no nākamā gada janvāra. Šī reforma, ko valdība apstiprinājusi, paredz būtiskus zāļu cenu samazinājumus, kas, pēc ekspertu domām, varētu būtiski ietekmēt gan farmācijas nozari, gan pacientus, kuriem nepieciešami medikamenti.

Farmācijas nozare izsaka bažas

Neskatoties uz valdības apstiprinājumu reformai, farmācijas nozare izsaka bažas un pat apokaliptiskas ainas par to, kā šie pasākumi var ietekmēt nozares nākotni. Nozare norāda uz iespējamu medikamentu pieejamības samazināšanos, kā arī uz to, ka daudzas uzņēmumi varētu sastapties ar finansiālām grūtībām, kas var novest pie ražošanas samazināšanas vai pat likvidēšanas.

Atbalsts no Saeimas deputātiem

Lai risinātu šīs bažas, farmācijas organizācijas ir devušās pie Saeimas deputātiem, meklējot atbalstu un iespējas grozīt valdības ieceres. Daži deputāti izsaka cerību, ka varētu rasties priekšlikumi valdībai, kas attiecīgi varētu mazināt negatīvos efektus, kas saistīti ar zāļu cenu samazināšanu.

Ko nozare sagaida no iespējamiem priekšlikumiem?

Farmācijas nozare cer, ka izskatīšanās laikā Saeimā tiks ņemti vērā reālie riski, kas saistīti ar medicīnas pieejamību, un ka, iespējams, tiks piedāvāti risinājumi, kas ļautu nodrošināt gan pieejamas cenas pacientiem, gan ilgtspējīgu attīstību nozarē. Īpaši svarīgi ir saglabāt līdzsvaru starp pacientu vajadzībām un farmācijas uzņēmumu dzīvotspēju. Saeimas diskusijas par zāļu cenu reformu turpinās, un nozarē paliek cerības, ka situācija varētu mainīties, ieklausoties ne tikai valdības viedoklī, bet arī daudzu nozares ekspertu un pārstāvju prognozēs un ieteikumos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas