• 2024. gada 7. septembris 16:04
  • LA
  • 8

"Šī reforma prasa lielus līdzekļus!" Agita Zariņa-Stūre par skolu reformu

Agita Zariņa-Stūre un skolu reforma

Šonedēļ TV24 raidījumā “Ziņu TOP” par aktualitātēm izglītības jomā diskutēja Agita Zariņa-Stūre, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja no partijas “Jaunā vienotība”. Viņas komentāri par jaunajām skolu reformām, īpaši par pedagogu kompensācijas jautājumu, radīja plašu rezonansi sabiedrībā. Reforma ir iecerēta, lai uzlabotu izglītības kvalitāti visā Latvijā, taču Zariņa-Stūre uzsvēra, ka šim projektam būs nepieciešami lieli finansiālie resursi.

Kompensācijas pedagogu trūkumam

Zariņa-Stūre uzsvēra, ka pedagogiem nepieciešamās kompensācijas varētu būt izšķirošas, lai atrisinātu skolotāju trūkumu reģionos. Viņa piebilda, ka šāda veida atbalsts varētu dot iespēju piesaistīt jaunus speciālistus, kas ir ļoti nepieciešami, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību visiem skolēniem, īpaši lauku reģionos. Šobrīd ir novērojama tendence, ka pedagogi labprātāk izvēlas strādāt pilsētas vidē, kas rada vēl lielākas problēmas reģionālajai izglītībai.

Izglītības budžeta izaicinājumi

Lai īstenotu šo reformu un sniegtu vēlamo atbalstu pedagogiem, būs nepieciešami ievērojami finansējuma ieguldījumi. Zariņa-Stūre atklāja, ka pašlaik tiek domāts par iespējamiem budžeta avotiem un to, kā vērtīgi izmaksu sadalīt, lai nodrošinātu, ka nauda tiek izlietota mērķtiecīgi. Viņa uzsvēra, ka ir svarīgi ne tikai izstrādāt reformas plānus, bet arī reāli tos īstenot, ņemot vērā ekonomiskos izaicinājumus, ar kuriem saskaras valsts.

Sabiedrības reakcija uz reformām

Sabiedrībā joprojām pastāv bažas par to, kā šīs reformas ietekmēs izglītības kvalitāti un pieejamību. Daudzi vecāki un izglītības speciālisti izsaka savas bažas, ka pārāk augsta slodze var novest pie pedagogiem mācīšanās motivācijas krituma. Zariņa-Stūre uzsver, ka šīs raizes ir jāņem vērā, un katras reformas plānam jābūt rūpīgi izstrādātam, ņemot vērā pedagogu rastos izaicinājumus ikdienas darbā. Šī diskusija TV24 raidījumā “Ziņu TOP” vēlreiz apstiprina, cik būtiska ir reforma izglītības jomā un cik lieli līdzekļi būs nepieciešami tās īstenošanai. Paredzams, ka nākamajā laikā tiks turpināta aktīva diskusija par to, kā vislabāk mobilizēt resursus, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību visiem Latvijas bērniem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas