• 2024. gada 6. augusts 17:27
  • Delfi
  • 10

"Slimi cilvēki netiek sodīti" – no kriminālatbildības par narkotiku lietošanu piedāvā atbrīvot arī pieaugušos

Piedāvājums no Iekšlietu ministrijas

Iekšlietu ministrija piedāvā izstrādāt likumprojektu, kas paredz atbrīvot personas no kriminālatbildības par narkotiku lietošanu, ja tās ārstējas vai uzsāk ārstēšanos. Šāda iniciatīva bija izskanējusi pēc Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes un Bērnu lietu sadarbības padomes kopsēdes, kas notika 6. augustā. Šo jauno pieeju prezentēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kurš uzsvēra nepieciešamību veicināt ārstēšanos un rehabilitāciju, nevis sodīt cilvēkus par viņu veselības problēmām.

Narkotiku lietošanas problēma Latvijā

Latvijā, tāpat kā daudzās citās valstīs, narkotiku lietošana ir strauji pieaugusi, radot nopietnas sociālās problēmas. Daudzi cilvēki, kuri ir nonākuši atkarībā, ir tikuši pakļauti kriminālatbildībai, kas ierobežo viņu iespējas uzsākt ārstēšanu. Tādējādi, šāds likumdošanas priekšlikums varētu būt solis pretim vairāk humanai un efektīvai pieejai šai problēmai, kas vērsta nevis uz sodīšanu, bet gan uz palīdzību.

Atbrīvojums pieaugušajiem

Kozlovskis norādīja, ka jaunais likumprojekts attiektos ne tikai uz bērniem, bet arī uz pieaugušajiem, kas ir svarīgi, jo bieži vien pieaugušie ir noraidīti no ārstēšanas iespējām, kļūstot par kriminalizētu grupu sabiedrībā. "Slimi cilvēki netiek sodīti," sacīja ministrs, uzsverot, ka atbalsta sistēma ir jāveido ap ārstēšanās procesiem, nevis krimināllietām.

Sabiedrības reakcija

Sabiedrībā šī iniciatīva izraisījusi dažādas reakcijas. Daži eksperti un NVO pārstāvji atbalsta šo pieeju, uzsverot, ka tas palīdzēs samazināt stigmu un mudinās vairāk cilvēku meklēt palīdzību. Tomēr citi pauda bažas par iespējamo līdzatkarību un resursu trūkumu rehabilitācijas sistēmā, kas varētu radīt vēl lielākas problēmas nākotnē.

Nākotnes perspektīvas

Ar iekšlietu ministrijas iniciatīvu ir soli tuvāk sociāli atbildīgai narkotiku politika. Likumprojekta izstrādāšana būs nākamais solis, lai noskaidrotu, kā labāk monitorēt un nodrošināt atbalsta sistēmas narkotiku lietotājiem. Laukā paliek jautājums, vai šī iniciatīva spēs radīt nepieciešamās pārmaiņas un uzlabot dzīvi tiem, kuri cīnās ar atkarību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas