"Tādas kompensācijas vairāk nebūs." Krauze brīdina lauksaimniekusLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 10:14
  • NRA
  • 6

"Tādas kompensācijas vairāk nebūs." Krauze brīdina lauksaimniekus

Lauksaimnieku nākotne ir apdraudēta

Zemkopības ministrs Armands Krauze aicinājis lauksaimniekus apzināties, ka bez Riska fonda izveides nākotnē vairs nebūs iespējams saņemt kompensācijas par dabas stihiju radītajiem postījumiem. Šis brīdinājums nāk laikā, kad daudzi lauksaimnieki saskaras ar arvien pieaugošām klimata pārmaiņu sekām, kas apgrūtina produkcijas ražošanu un ekonomisko stabilitāti.

Valsts budžeta atbalsts kļūst nesasniedzams

“Ja lauksaimnieki neatbalstīs Riska fonda izveidi, valsts turpmāk neizmaksās kompensācijas no valsts budžeta,” uzsvēra Krauze. Tas nozīmē, ka lauksaimniekiem būtu jāuzņemas riski, kas saistīti ar dabas katastrofām, bez jebkāda finansiāla atbalsta no valsts. Šāds paziņojums liek domāt par strauju situācijas pasliktināšanos, jo daudzi lauksaimnieki ir atkarīgi no šiem maksājumiem.

Kāpēc Riska fonds ir nepieciešams?

Riska fonds tiks izveidots kā instruments, kas ļaus lauksaimniekiem saņemt finansiālu atbalstu dabas stihiju radītu zaudējumu gadījumā. Šāda fonda izveide varētu būt pagrieziena punkts, kas nodrošinās lauksaimniekiem lielāku drošību un stabilitāti. Ja šis fonds netiks izveidots, lauksaimnieki paliks neaizsargāti tādās situācijās kā plūdi, sausums vai citas nelabvēlīgas dabas parādības.

Čelžam jābūt kopīgai atbildībai

Krauze aicina visus iesaistītos, tostarp lauksaimniekus un valdību, uz sadarbību, lai nodrošinātu Riska fonda izveidi. “Mums visiem kopā jāstrādā pie risinājumiem, kas palīdzēs lauksaimniekiem izdzīvot šajās grūtajās situācijās,” pauda ministrs. Lauksaimnieku atbalsts fonda izveidei varētu būt solis pretī stabilākai un drošākai lauksaimniecības nozarei Latvijā.

Aicinājums uz rīcību

Lauksaimnieki ir aicināti aktīvi piedalīties diskusijās par Riska fonda izveidi un paust savas domas par šo iniciatīvu. Šis ir laiks, kad rūpniecība un valsts kopīgi jādomā par ilgtspējīgiem risinājumiem, lai nodrošinātu lauksaimniecības sektora nākotni un ekonomisku izdzīvošanu klimata pārmaiņu apstākļos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas