Taupības dēļ pārtikas pakas turpmāk saņems tikai trūcīgie un krīzē nonākušieSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:18
  • VS
  • 9

Taupības dēļ pārtikas pakas turpmāk saņems tikai trūcīgie un krīzē nonākušie

Izmaiņas pārtikas pakas izsniegšanā

Taupības dēļ no nākamā gada cilvēki ar maznodrošinātā statusu vairs nesaņems pārtikas pakas. Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) sniegto informāciju, pārtikas pakas būs pieejamas tikai trūcīgajiem un krīzes situācijā nonākušajiem Latvijas un Ukrainas iedzīvotājiem. Šis lēmums pieņemts Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) līdzekļu trūkuma dēļ.

Pārtikas atbalsta saņēmēju kategorijas

No nākamā gada pārtikas atbalsta saņēmēju lokā iekļaus tikai personas ar trūcīgas mājsaimniecības statusu un krīzes situācijā nonākušās personas. Maznodrošinātā statuss ir piešķirts cilvēkiem, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz 411 eiro, kamēr trūcīgām mājsaimniecībām pirmajā personā ienākumu slieksnis ir 343 eiro.

Finansējuma trūkums un prognozes

LM skaidro, ka izdevumi pārtikas atbalsta nodrošināšanai veido 87% no kopējiem izdevumiem ESF+ programmā. Ministrija norāda, ka 2021.-2027.gada plānošanas periodā labklājības nozarei piešķirts par 22% mazāks finansējums nekā iepriekšējā periodā. Šobrīd pieejamais ESF+ programmas finansējuma atlikums ir 18,2 miljoni eiro, kas pietiks līdz nākamā gada jūnijam, bet papildu nepieciešamais finansējums būs 8,1 miljons eiro.

Atbalsta pakas un to saturs

Sākot ar 2024.gadu, cilvēki ar trūcīgās personas statusu saņems vienu pārtikas preču komplektu ceturksnī, kas ir samazinājums no diviem komplektiem. Atbalsta pakas ietver ne tikai pārtikas preču komplektus, bet arī higiēnas un saimniecības preču komplektus, kā arī skolas piederumu komplektus bērniem.

Sabiedrības integrācijas fonda pārstāvju bažas

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāve Ilze Sarkanābola ir norādījusi, ka drīz tuvojas ES fondu finansējuma beigas pārtikas un higiēnas paku izdalei maznodrošinātajiem. Ja netiks pieņemti lēmumi par finansējuma piešķiršanu, tas varētu ietekmēt iepirkumu procesu un samazināt atbalsta saņēmēju skaitu.

Kopsavilkums

Tādējādi no nākamā gada sagaidāmas būtiskas izmaiņas pārtikas atbalsta sistēmā, kas var ietekmēt tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, jo valdība meklē veidus, kā optimizēt budžetu un samazināt izdevumus, vienlaikus cenšoties nodrošināt nepieciešamo atbalstu trūcīgākajām sabiedrības grupām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas