Tieslietu ministrija izstrādājusi seksuālās uzmākšanās definīcijuKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 2. oktobris 18:37
  • VS
  • 2

Tieslietu ministrija izstrādājusi seksuālās uzmākšanās definīciju

Tieslietu ministrija izstrādā seksuālās uzmākšanās definīciju

Saeimas Juridiskās komisija trešdien apstiprināja Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu izstrādāt definīciju seksuālajai uzmākšanās, kuru plānots lietot administratīvās atbildības noteikšanā. Šī definīcija būs ļoti svarīga, lai noteiktu un mazinātu problēmu, kas ilgstoši ir bijusi sabiedrības diskusiju centrā.

Priekšlikuma saturs un naudas sodi

Tieslietu ministrijas piedāvātā definīcija ietver seksuāla rakstura fiziskas, mutvārdu vai rakstveida darbības, kas ir vērstas uz personas cieņas aizskaršanu. Tādas darbības, kas nostāda personu iebiedējošās, naidīgās, pazemojošās, degradējošās vai aizskarošās situācijās, tiks sodītas ar naudas sodu līdz 700 eiro.

Atsauksmes no Tieslietu ministrijas

TM parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna (JV) akcentēja, ka šis jautājums ir ļoti emocionāls un būtisks, jo tas skar cilvēka integritātes un cieņas aizsardzību. Paegļkalna uzsvēra, ka katrs vēlas dzīvot vidē, kur neviens neuzdrošinās pārkāpt personas intīmo telpu bez viņu piekrišanas.

Sekss kā normāla saskarsmes daļa

Paegļkalna arī norādīja, ka sabiedrībā ilgu laiku ir bijusi tendence ignorēt seksuālās uzmākšanās tēmu, to uzskatot par normālu flirta sastāvdaļu. Tomēr likumprojekts nenozīmē, ka tiks ierobežota normāla saskarsme starp diviem pieaugušajiem, kas notiek ar abpusēju piekrišanu.

Diskusijas starp deputātiem

Juridiskās komisijas deputātiem nebija būtisku domstarpību par likumprojektu, tomēr diskusijas izvērsās par piedāvātās definīcijas precizitāti. Viens no jautājumiem bija, vai definīcijā iekļaut vārdus "personai nevēlamu", lai novērstu iespēju, ka trešā persona nepareizi novērtē citas personas rīcību.

Nākotnes soļi likumprojekta virzībā

Atbildīgā komisija nolēma virzīt likumprojektu otrajam lasījumam, un turpinās strādāt pie grozījumiem, tostarp par minimālo naudas sodu, ko piemērot par seksuālu uzmākšanos. Tas atspoguļo Tieslietu ministrijas apņemšanos cīnīties pret seksuālo uzmākšanos un aizsargāt personas cieņu mūsu sabiedrībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas