Vai zini, kā veidojās Rotko muzeja krājums?
Kultūra
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 14:59
  • LSM
  • 6

Vai zini, kā veidojās Rotko muzeja krājums?

Rotko vārds Latvijā

Latvijā par slaveno mākslinieku Marku Rotko sākām plaši runāt tikai pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad Daugavpilī viesojās amerikāņu pētnieks Džeims Breslins. Šis notikums iezīmēja jaunu posmu ne tikai Latvijas mākslas, bet arī starptautiskās mākslas vēstures izpratnē attiecībā uz Rotko. Lai gan pasaulē Rotko vārdu pazina jau daudzas desmitgades, viņa sakari ar Latviju ilgi bija nezināmi.

Breslina vizīte un jauni atklājumi

Džeima Breslina vizīte 1995. gadā Daugavpilī bija izšķiroša. Viņš, kā Rotko biogrāfijas autors, iedvesmoja gan mākslas ekspertus, gan pašus Latvijas iedzīvotājus izprast viņa saknes. Pateicoties Breslina darbam, arvien vairāk cilvēku uzzināja par Rotko, viņa dzīvi un radošajām saknēm, kas aizsākās tieši šajā pilsētā.

Rotko ģimenes meklējumi un muzeja dibināšana

Breslina interese par Rotko dzimto pilsētu mudināja Latvijas kultūras speciālistus uzmeklēt mākslinieka ģimeni. Tas kļuva par fundamentālu soli Rotko simboliskās atgriešanās mājās projektu realizācijā. Vadoties pēc Rotko svarīguma pasaules mākslā, tika nolemts izveidot Rotko muzeju Daugavpilī, kurā tiktu apkopotas ne tikai Rotko gleznas, bet arī artefakti, kas stāsta par viņa dzīvi un darbu.

Muzeja kolekcijas veidošana

Rotko muzeja krājums veidojās pakāpeniski. Sākotnēji tajā tika iekļautas dažas mākslinieka gleznas, kas piederēja privātām kolekcijām Latvijā un ārvalstīs. Sadarbībā ar daudziem privātiem kolekcionāriem un citiem mākslas muzejiem izdevās iegūt rokrakstus un dokumentus, kas piesaistīja Rotko radošās mantojuma izpēti. Arī mūsdienu mākslinieki, iedvesmojoties no Rotko, ir piedalījušies izstādēs, tādējādi paplašinot muzeja ekspozīciju.

Rotko mantojums šodien

Šodien Rotko muzejs Daugavpilī ir ne tikai centrālā vieta mākslas mīļotājiem, bet arī nozīmīgs kultūras centrs, kas veicina apziņu par Rotko kā Latvijas daļu. Muzejs regulāri rīko izstādes, seminārus un citas aktivitātes, kas apvieno mākslas cienītājus un pētniekus. Rotko mantojuma izpēte turpinās, un tas kalpo kā tilts starp pagātni un nākotni, apliecinot, ka māksla patiešām vieno kultūras visā pasaulē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas