Vai zini, ko zagļi nenozaga Imanta Ziedoņa vasaras mājā Murjāņos?
Kultūra
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 10:55
  • LSM
  • 4

Vai zini, ko zagļi nenozaga Imanta Ziedoņa vasaras mājā Murjāņos?

Imanta Ziedoņa mantojums Murjāņos

Imanta Ziedoņa un viņa dzīvesbiedres Ausmas Kantānes vasaras māja, kas atrodas Murjāņos, nu jau devīto gadu ir pieejama sabiedrībai kā Ziedoņa muzejs. Šī vieta ir ne tikai nozīmīga latviešu literatūras simbolika, bet arī glabā visdažādākos kultūras un mākslas darbus, kas veidoti no nacionālo amatnieku rokām.

Zvēri un mīti – neizsmeļamais Ziedoņa pasaules avots

Tomēr, kā tas bieži notiek vidē, kas ir tik bagāta ar kultūras mantojumu, pēdējā laikā aktualizējusies ziņas par zagļiem. Interesanti, ka šoreiz zagļi nav izrādījuši interesi par vērtīgajiem mākslas darbiem, bet drīzāk par neatņemamu Ziedoņa mantojuma sastāvdaļu – šīs mājas atmosfēru. Kā izrādījās, nozagt ar «ekspozīciju» saistītas lietas, piemēram, grāmatas un fotogrāfijas, kas atspoguļoja dzejnieka radošo procesu, ir bijusi viņu galvenā motivācija.

Mājas interjers – latviešu amatniecības šedevrs

Interjers mājā lielā mērā ir veidots no dažādu latviešu amatnieku rokudarbiem. Katrs priekšmets stāsta savu stāstu un atspoguļo ne tikai Ziedoņa dzeju, bet arī bagāto latviešu kultūru un tradīcijas. Tāpēc šādas lietas, piemēram, etnogrāfiskie mākslas darbi un unikāli interjera elementi, nenozagti, kļūst par zādzības piedzīvojuma simbolu.

Kopiena un kultūras saglabāšana

Ziedoņa muzeja darbinieki ir apņēmības pilni saglabāt ne tikai mājas fizisko formu, bet arī tās autentiskumu. Viņi aicina sabiedrību būt aktīvai un veltīt uzmanību šai kultūrai. Lai gan zagļi ir mēģinājuši noslēpties tumsā, Ziedoņa mantojuma gaisma turpinās spīdēt un kalpot par iedvesmu nākamajām paaudzēm. Kopā mēs piemērosim ērtības, lai aizsargātu šo kultūras bagātību, jo Ziedoņa vārds un darbi, protams, ir mūžīgi un neizmērojami.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas