Varētu saīsināt debašu runas laiku budžeta izskatīšanas laikāSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 09:16
  • VS
  • 5

Varētu saīsināt debašu runas laiku budžeta izskatīšanas laikā

Debašu runas laika saīsināšana budžeta izskatīšanas laikā

Parlaments varētu lemt par debašu runas laika saīsināšanu budžeta izskatīšanas laikā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Saeimas spīkere Daiga Mieriņa (ZZS). Viņa norādīja, ka parlaments budžeta izskatīšanai veltītajā sēdē lems par debašu ilguma saīsināšanu.

Opozīcijas viedokļa nozīme

Mieriņa atzina, ka opozīcijas deputātu sakāmais budžeta izskatīšanā ir ļoti svarīgs, jo tas palīdz izgaismot pastāvošos trūkumus. Koalīcijas deputāti bieži izmanto debašu runas laika saīsināšanu, lai neļautu pārāk ilgās runās izplūst opozīcijas deputātiem.

Regulējums un vienošanās

Darbību debašu runas ilgumu un biežumu regulē Saeimas kārtības rullis. Saskaņā ar to, pirmajā uzstāšanās reizē deputāts var runāt piecas minūtes, bet otrajā - divas minūtes. Tas, par cik saīsināt debašu runu, ir politiķu vienošanās objekts.

Budžeta iespējas ierobežotas

Mieriņa izvairīgi komentēja iespējas vēl kaut ko mainīt pašā budžeta likumprojektā, atkārtojot finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) teikto, ka budžeta projektā nav lielu manevra iespēju. Viņa uzsvēra, ka ir daudz iniciatīvu, kam trūkst finansējuma, taču budžeta iespējas ir ierobežotas.

Nākamā gada budžeta plāni

Saeima ceturtdien lems par nākamā gada budžeta projekta nodošanu izskatīšanai komisijās. Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 15,081 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 17,093 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2024.gada budžetu, 2025.gadā plānotie ieņēmumi būs par 583,2 miljoniem eiro lielāki.

Galvenās prioritātes un budžeta deficīts

Par galveno valsts prioritāti noteikta valsts iekšējā un ārējā drošība. Nākamā gada vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,3 miljardu eiro jeb 2,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tiek plānots arī noteikt maksimālos valsts parāda griestus 2025.gada beigās 21 miljarda eiro apmērā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas