VID redzeslokā nonākuši 260 būvniecības uzņēmumi, kuros maksā netipiski zemas algas

VID vēršas pret būvniecības uzņēmumiem ar zemām algām

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir uzsācis rūpīgu izmeklēšanu un tuvākajā laikā plāno sazināties ar 260 būvniecības uzņēmumiem, kuri maksā netipiski zemas algas saviem darbiniekiem. Šo informāciju piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sniedza VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Problemas saknes un ietekme uz nozari

Zemu algu maksāšana būvniecības nozarē ir aktuāla problēma, kas rada ne tikai sociālus jautājumus, bet arī ietekmē valsts budžeta ieņēmumus. Darbiniekiem tiek liegta taisnīga atlīdzība par ieguldīto darbu, un tas uzliek papildu slogu uz sociālo sistēmu, kas balstās uz nodokļu ieņēmumiem.

VID plāni un nākotnes pasākumi

VID mērķis ir nodrošināt taisnīgu darba atlīdzību visiem darbiniekiem, kā arī veicināt godīgu konkurenci būvniecības nozarē. Tuvākajā laikā VID iecerējis uzsākt saziņu ar uzņēmumiem, lai noskaidrotu, kāpēc algas ir zemākas par vidējo un vai tas saistīts ar nodokļu nemaksāšanu vai citiem nelikumīgiem prakšu veidiem.

Sekas uzņēmumiem

Ja uzņēmumi nespēs pamatot zemo algu samaksu, tiem var tikt piemērotas sankcijas, tostarp papildu nodokļu maksājumi un soda naudas. VID uzsvēra, ka tas ir būtiski ne tikai uzņēmējdarbības ilgtspējai, bet arī valsts ekonomikai kopumā. Uzņēmumiem tiek ieteikts īstenot skaidrus un godīgus atlīdzību modeļus un nodrošināt darbiniekiem pienācīgu samaksu par viņu darbu.

Secinājums

Būvniecības nozare ir neaizvietojama Latvijas ekonomikā, tomēr ir svarīgi, lai visi uzņēmumi ievērotu likumus un nodrošinātu darbiniekiem godīgu atlīdzību. VID uzsāktā pārbaude varētu kalpot par piemēru citiem uzņēmumiem, kas varbūt vēlētos izvairīties no atbildības un godīgi maksāt saviem darbiniekiem. Ir svarīgi, lai visi uzņēmumi piedalītos taisnīgas un ilgtspējīgas ekonomikas veidošanā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas