• 2024. gada 29. jūlijs 07:45
  • NRA
  • 11

5 padomi, kā pareizi sasaldēt vasaras gardumus ziemai

Karsta vasara un bagātīga raža

Šogad Latvijas vasara atkal padevusies karsta, un tas nozīmē, ka mūsu dārzi ir piepildīti ar gardumiem ātrāk nekā citus gadus. Karstuma un lietus viļņi veicina ātrāku augļu un dārzeņu nobriešanu, tādēļ daudzi dārznieki saskaras ar plašu, bagātīgu ražu, kas prasa steidzamu novākšanu un saglabāšanu ziemai.

Kam pievērst uzmanību, sagatavojot dārza veltes

Lai saglabātu dārza bagātības līdz ziemai, ir jāievēro daži vienkārši, taču efektīvi padomi. Pareiza sagatavošana un sasaldēšana ļaus jums lieliski izbaudīt vasaras garšas aukstajos ziemas mēnešos.

1. Izvēlieties veselīgus un nogatavojušos produktus

Lai gan šķiet vilinoši sasaldēt visu pēc kārtas, labāk izvēlēties tikai veselīgus, nogatavojušos augļus un dārzeņus. Viegli bojāti vai pārāk nobrieduši dārzeņi nevis saglabās kvalitāti saldētavā, tomēr pievērsiet uzmanību tieši tam, kas ir vislabāk izskatāms.

2. Pareiza sagatavošana pirms sasaldēšanas

Pirms sasaldēšanas dārzeņi un augļi ir jāmazgā, jānotīra un, ja nepieciešams, jāgriež. Piemēram, redīsus un burkānus ieteicams sagriezt plānos gredzenos vai šķēlēs. Zemenes var sagriezt uz pusēm, bet jāatceras, ka ogas, piemēram, mellenes vai jāņogas, var atstāt veselas.

3. Blanšēšana dārzeņiem

Dažiem dārzeņiem pirms sasaldēšanas nepieciešama blanšēšana, kas būtiski uzlabo to garšu un saglabā krāsu. Blanšēšana notiek, ieliekot dārzeņus verdošā ūdenī uz dažām minūtēm, pēc tam tos ātri atdzesējot. Šī procedūra ir īpaši ieteicama brokoļiem, kāpostiem un burkāniem.

4. Izmantojiet kvalitātes iepakojumus

Svarīgi ir izvēlēties piemērotus iepakojumus, kas neļaus gaisam un mitrumam iekļūt. Ieteicami hermētiski noslēgti maisiņi vai speciāli saldēšanai domāti trauki. Atcerieties katram iepakojumam pievienot datumu un produktu nosaukumu, lai vieglāk orientētos vēlāk.

5. Pareiza sasaldēšana

Saldēšanas process jāveic ātri, lai saglabātu augļu un dārzeņu kvalitāti, tāpēc izvietojiet produktus plānās kārtās saldētavā. Uzmanieties, lai tie nesaliptu kopā un ātri sasaltu. Ideāli, ja saldētava ir iestatīta uz -18 °C vai zemāk.

Secinājums

Ja ievērosiet šos piecus padomus, varēsiet saglabāt visus vasaras gardumus, lai ziemā tos baudītu siltu māju ērtībās. Kad aukstums būs klāt, izbaudiet vasaras garšas, kas atgādinās par siltiem, saulainiem brīžiem Latvijas dārzos!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas