ABBA mūziķis un tūkstošiem mākslinieku brīdina par mākslīgā intelekta draudiemKultūra
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 10:03
  • VS
  • 5

ABBA mūziķis un tūkstošiem mākslinieku brīdina par mākslīgā intelekta draudiem

ABBA mūziķa Bjērna Ulveusa aicinājums uz radošo industriju aizsardzību

Tūkstošiem mākslinieku, tajā skaitā grupas ABBA mūziķis Bjērns Ulveuss, Holivudas aktrise Džuljana Mūra un Nobela prēmijas laureāts Kadzuo Isiguro, ir parakstījuši paziņojumu, kurā brīdina par mākslīgā intelekta draudiem radošajām industrijām. Līdz otrdienai aptuveni 11 500 mūzikas, literatūras, ekrāna un skatuves zvaigžņu bija pievienojušas savus vārdus šim paziņojumam, jo pieaug bažas par to, ka tehnoloģiju uzņēmumi izmanto esošos radošos darbus, lai apmācītu mākslīgā intelekta modeļus bez to oriģinālo autoru atļaujas.

Radošo darbu nelicencēta izmantošana kā drauds iztikai

Paziņojumā uzsvērts, ka radošo darbu nelicencēta izmantošana ģeneratīvā mākslīgā intelekta apmācībai ir būtisks un netaisnīgs drauds to cilvēku iztikas līdzekļiem, kuri radījuši šos darbus. "Tā nedrīkst tikt pieļauta," teikts paziņojumā, kurā līdz ar Bjērnu Ulveusu ir iesaistīti arī grupas "Radiohead" dziedātājs Toms Jorks, rakstnieks Džeimss Patersons un aktieris Kevins Beikons.

Tehnoloģiju uzņēmumu eksperimentēšana ar mākslīgo intelektu

Holivudas studijas pēdējos gados ir eksperimentējušas ar mākslīgo intelektu, izmantojot dažādas tehnoloģijas, sākot no pagātnes zvaigžņu atdzīvināšanas ar reālistiskām "digitālajām reprodukcijām", līdz datorizētu fona figūru izmantošanai, samazinot aktieru skaitu nepieciešamo kaujas ainām. Šāda prakse ir radījusi satraukumu un bažas ne tikai aktieru, bet arī citu radošo profesiju vidū.

Paziņojuma iniciators un viņa viedoklis

Paziņojuma iniciators ir britu komponists Eds Ņūtons-Rekss, kurš bija vadījis mākslīgā intelekta uzņēmumu. Ņūtons-Rekss izteicis, ka ģeneratīvā mākslīgā intelekta uzņēmumi, tostarp viņa bijušais darba devējs "Stability AI", izmanto ar autortiesībām aizsargātu saturu, lai apmācītu savus modeļus, nemaksājot to oriģinālajiem autoriem. "Kad mākslīgā intelekta uzņēmumi to dēvē par 'mācību datiem', tie tos dehumanizē. Mēs runājam par cilvēku darbu - viņu rakstiem, mākslu, mūziku," skaidroja Ņūtons-Rekss.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas