Ar Āfrikas cūku mēri sasirgušās mežacūkas sākušas nākt pagalmos. Kā rīkoties?
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 08:37
  • LSM
  • 3

Ar Āfrikas cūku mēri sasirgušās mežacūkas sākušas nākt pagalmos. Kā rīkoties?

Mežacūku ierastā dzīvesvieta apdraudēta

Pēdējā gada laikā Mārupes novada iedzīvotāji ir kļuvuši par nepatīkamās parādības lieciniekiem – mežacūkas, kas gadiem bija ierastās meža takās, sākušas nākt tuvāk cilvēku mājokļiem. Sociālajos medijos izplatītie video, kuros redzami pat 18 mežacūku lieli bari, liecina, ka šie dzīvnieki ir izmisīgi meklējuši jaunas dzīvesvietas.

Āfrikas cūku mēris un tā sekas

Īpaši satraucošs iemesls šādai uzvedībai ir Āfrikas cūku mēra izplatība, kas skar dažādas Eiropas valstis, tostarp Latvijas reģionus. Speciālisti norāda, ka mežacūkas ir pietiekami gudras, lai bēgtu no apdraudējuma un meklētu aizsardzību tuvāk cilvēku apdzīvotām vietām, kas faktiski nemaz nav droša izvēle.

Kā rīkoties, ja mežacūkas parādās pagalmos?

Ja esat pamanījis mežacūkas savā pagalmā, ir svarīgi ievērot dažus praktiskus ieteikumus. Visbiežāk ir jāizvairās no tiešas saskares ar šiem dzīvniekiem. Nedrīkst censties pieiet pie mežacūkām vai tās barot, jo tas var pastiprināt dzīvnieku uzturēšanos pilsētā un radīt bīstamas situācijas. Tāpat būtu vēlams informēt vietējo medību organizāciju vai veterinārās dienestus par mežacūku klātbūtni.

Sabiedrības loma un izglītība

Pilsētniekiem ir jāizglīto sevi un citus par Āfrikas cūku mēra draudiem un pareizu rīcību, ja tie sastop mežacūkas. Informācijas izplatīšana var novērst prakses, kas varētu veicināt slimības izplatību un saglabāt vietējās ekosistēmas drošību. Darbs kopā ar ekspertiem un vietējām pašvaldībām var palīdzēt atrast risinājumu, kā novērst mežacūku iekļūšanu apdzīvotās vietās un aizsargāt gan cilvēkus, gan dzīvniekus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas