Asociācija norāda, kurā jomā Latvija vairākkārtīgi atpaliek no kaimiņvalstīmLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 10:14
  • NRA
  • 4

Asociācija norāda, kurā jomā Latvija vairākkārtīgi atpaliek no kaimiņvalstīm

Investīciju tirgus stagnācija

Latvijā nevienā citā jomā nenotiek tik lēni attīstības procesi kā komercīpašumu investīciju tirgū. Pie pašreizējā EURIBOR likmju līmeņa, kas ir vēsturiski augsts, investīcijas ir praktiski apstājušās. A klases biroju ēku darījumi nav notikuši jau divus gadus, radot bažas par Latvijas konkurētspēju salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm.

Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses viedoklis

Ints Dālderis, Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NĪAA) vadītājs, kas ir arī Ministru prezidentes Evikas Siliņas padomnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos, norāda, ka situācija ir kritiska. Viņš uzsver, ka nepieciešama tūlītēja rīcība, lai stimulētu tirgu un veicinātu investīcijas, jo pretējā gadījumā Latvija turpinās atpalikt no savām kaimiņvalstīm, piemēram, Lietuvas un Igaunijas.

Kādas ir sekas Latvijai?

Ja komercīpašumu tirgus turpinās stagnēt, tas var radīt negatīvas sekas ne tikai nekustamā īpašuma attīstītājiem, bet arī visai ekonomikai. Samazinoties investīcijām, var palielināties bezdarba līmenis, un pieprasījums pēc kvalitatīvām darba vietām samazināsies. Latvijas konkurētspēja Eiropas Savienībā var ciest, ja valsts nepievērš uzmanību šīm problēmām.

Risinājumi un nākotnes perspektīvas

Lai uzlabotu situāciju, NĪAA aicina valdību pievērst uzmanību komercīpašumu tirgus stimulēšanai, piemēram, ar ESG (videi draudzīgas) attīstības atbalstu. Dālderis uzsver, ka valsts varētu izstrādāt īpašus fondus vai programmas, kas veicinātu investīcijas šajā sektorā. Tas ne tikai palīdzētu atdzīvināt tirgu, bet arī veicinātu ilgtspējīgu attīstību visā valstī. Latvijai ir jāsaprot, ka, ja šīs pārmaiņas netiks ieviestas, valsts var palikt iestrēgusi stagnācijā un būtiski atpalikt no kaimiņvalstīm, kas jau ir apguvušas inovatīvas pieejas un investīciju veicināšanas stratēģijas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas