Birokrātija un "supernormatīvisms" tikai augs, ja netiks fundamentāli mainīta tiesu prakseKomentāri
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 06:15
  • NRA
  • 4

Birokrātija un "supernormatīvisms" tikai augs, ja netiks fundamentāli mainīta tiesu prakse

Birokrātijas ēnas puses Latvijas pārvaldē

Birokrātija ir kļuvusi par vienu no izteiktākajām problēmām, kas pakāpeniski saēd mūsu valsts pārvaldi. Pārmērīgi izstrādātie noteikumi un regulējumi ne tikai bremzē tautsaimniecības attīstību, bet arī degradē institūcijas, kas ir atbildīgas par sabiedrības labklājību. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, runādams par šo tēmu, norādīja, ka mēs esam nonākuši tādā stāvoklī, ko viņš nodēvējis par “supernormatīvismu”.

Supernormatīvisma ietekme uz ikdienu

Rinkēviča izteikumi par “supernormatīvismu” rosina pamatotu satraukumu. Šis termins attiecina uz situāciju, kad katrs sīkums ir regulēts ar likumu, un pat šķietami pašsaprotamas lietas, piemēram, kafijas turēšana, kļūst par birokrātijas ķīlniekiem. Ja sabiedrībā valda uzskats, ka bez rakstiska likuma norādījuma nav iespējams rīkoties, tas iznīcina inovācijas un radošumu, kas ir būtiski tautsaimniecības izaugsmei.

Nepieciešamība mainīt tiesu praksi

Lai risinātu šo problēmu, ir nepieciešamas fundamentālas pārmaiņas tiesu praksē. Ja netiks pievērsta uzmanība minimālā birokrātiskā sloga samazināšanai, tad mēs turpināsim stagnēt kā sabiedrība. Ir jāveicina situācija, kurā valsts pārvalde ir vairāk pielāgota pilsoņu vajadzībām un ērta ikdienas dzīvei. Tas nozīmē pārorientēt tiesu sistēmu uz to, lai tā nevis radītu šķēršļus, bet, gluži pretēji, atbalstītu labu pārvaldību un uzņēmējdarbību.

Izvērsta diskusija par reformām

Sabiedrībā ir jāveicina diskusija par to, kādas reformu iniciatīvas nepieciešamas, lai mazinātu birokrātiju un uzlabotu institūciju efektivitāti. Tas ir izaicinājums ne tikai politiķiem, bet arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kas gūst labumu no elastīgākas un modernākas pārvaldes. Mūsu nākotne ir atkarīga no spējas ievērot līdzsvaru starp regulējumu un brīvību rīkoties, lai sasniegtu labākus rezultātus valstī.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas