Radiācijas centra direktore: Ja Ukrainā notiktu kodoltrieciens, radiācijas riski Latvijai būtu pietiekami zemiZiņas
Foto un virsraksts: Diena

Radiācijas centra direktore: Ja Ukrainā notiktu kodoltrieciens, radiācijas riski Latvijai būtu pietiekami zemi

Radiācijas riski Latvijā

Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska nesen sniedza interviju Latvijas Radio, kurā pārrunāja situāciju saistībā ar radiācijas riskiem, kas varētu rasties no potenciāliem negadījumiem Ukrainā. Viņa uzsvēra, ka Latvija ir relatīvi droša attiecībā uz radiācijas apdraudējumu, pat ja notiktu kodoltrieciens vai cits negadījums atomelektrostacijā kaimiņvalstī.

Pietiekami zems radiācijas līmenis

Saskaņā ar Šatrovskas teikto, ja notiktu negadījums Ukrainā, radiācijas līmenis Latvijā paliktu pietiekami zems, lai iedzīvotājiem nebūtu nepieciešams meklēt patvērumu. Tas liecina par labu sagatavotību un vietējiem resursiem, kas ir izstrādāti, lai aizsargātu iedzīvotājus šādos ekstremālos apstākļos.

Patvertnes un iedzīvotāju drošība

Direktore skaidroja, ka jau esošās patvertnes Latvijā ir efektīvi izveidotas, taču šobrīd nav pamata uzskatīt, ka tās būs nepieciešamas, ja situācija Ukrainā kļūs sarežģīta. Šis apgalvojums sniedz mierinājumu, ka valsts ir ekspertu uzraudzībā un ka Latvijas vides dienests seko līdzi visiem riska faktoriem.

Secinājumi un aicinājumi

Šatrovska aicina cilvēkus būt nomodā un sekot jaunākajām ziņām par situāciju reģionā, tomēr uzsvēra, ka panikai nav pamata. Latvijas iedzīvotāji var būt mierīgi, jo valsts ir sagatavojusies potenciāliem radiācijas apdraudējumiem, un ir izstrādāti nepieciešamie drošības pasākumi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas