Dzīvespriecīgais pusaudzis izskatās nelaimīgs un attālinās. Kas varētu būt noticis, stāsta eksperte

Bioloģiskās pārmaiņas pusaudža vecumā

Pusaudžu vecums ir īpašs un sarežģīts posms ikkatra jaunieša dzīvē. Daina Freinberga-Upmale, biedrības Papardes zieds veselības veicināšanas konsultante, norāda, ka šajā vecumā notiek straujas bioloģiskās un psiholoģiskās pārmaiņas. Jaunietis piedzīvo ne tikai fiziskas izmaiņas, bet arī emocionālu un sociālu attīstību. Bieži vien tās notiek pārspīlētā formā, padarot pusaudžus jūtīgākus un vieglāk ietekmējamus.

Attiecības ar ģimeni un draugiem

Līdzko pusaudzis sāk attālināties, ir svarīgi pievērst uzmanību arī viņa attiecībām ar ģimeni un draugiem. "Šajā vecumā pusaudži bieži kļūst noslēgti un mazāk saredzami, jo mēģina atrast savu identitāti," skaidro eksperte. Bieži vien viņi var justies spiedienā no vienaudžiem vai varbūt sastopas ar ģimenes konfliktiem, kas var veicināt viņu vientulību un skumjas.

Kā identificēt problēmas

Jaunietis, kuram iepriekš bija priecīgs un dzīvespriecīgs raksturs, bet tagad izskatās nelaimīgs, var saskarties ar vairākiem izaicinājumiem. Eksperte iesaka pievērst uzmanību izmaiņām viņa ikdienas rutīnā, piemēram, vai pusaudzis ir zaudējis interesi par iecienītākajām nodarbēm, vai arī ir mainījusi apetīte vai miega režīms. Šīs izmaiņas var norādīt uz dziļākām emocionālām problēmām.

Kā atbalstīt pusaudzi

Lai palīdzētu pusaudzim atgriezties pie dzīvesprieka, ir svarīgi izveidot drošu un atbalstošu vidi. "Sarunājieties ar viņu atklāti, dodot iespēju dalīties ar savām jūtām," iesaka Freinberga-Upmale. Tāpat ir būtiski piedāvāt aizsardzību un konsultācijas, ja nepieciešams, jo profesionāls viedoklis var sniegt nepieciešamo atbalstu.

Nekavējoties reaģējiet

Ja redzat, ka pusaudzis turpina attālināties un uzvedība neuzlabojas, ir svarīgi savlaicīgi rīkoties un meklēt profesionālu palīdzību. "Mēs varam atbalstīt viņu atgūšanās ceļā, bet svarīgi, lai mēs arī uzklausītu un respektētu viņa jūtas," piebilst eksperte. Atcerieties, ka atbalsts no pieauguša cilvēka var būt izšķirošs ceļā uz pozitīvām pārmaiņām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas