ECT liek Latvijai samaksāt 650 eiro par pašvaldības policijas veikto aizturēšanuKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:58
  • VS
  • 4

ECT liek Latvijai samaksāt 650 eiro par pašvaldības policijas veikto aizturēšanu

Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmums

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) savā nesenajā spriedumā atzinusi, ka Latvija ir pārkāpusi tiesības uz personisko brīvību, ierosinātajā lietā "Timofejevs pret Latviju". Tiesa nolemjusi, ka Latvijas pašvaldības policija ir veicusi prettiesisku aizturēšanu, par ko valstij jāatmaksā 650 eiro.

Sūdzības būtība

Sūdzībā, kas tika iesniegta 2021. gadā, iesniedzējs apgalvoja, ka viņa tiesības tika pārkāptas, jo viņš tika aizturēts un ievietots pašvaldības policijas transportlīdzeklī uz divām stundām, nenodrošinot nepieciešamo aizturēšanas protokolu.

Valdības argumenti un ECT izvērtējums

Latvijas valdība apgalvoja, ka iesniedzējs nav izsmēlis nacionālos tiesību aizsardzības līdzekļus, taču ECT norādīja, ka iepriekšējais judikatūra par šiem jautājumiem nav bijusi efektīva. Tiesa uzsvēra, ka nedokumentēta aizturēšana ir smags konvencijas pārkāpums, kas neatbilst minimālajiem cilvēktiesību standartiem.

Aizturēšanas apstākļi

Lienā Tiesa secināja, ka 2020. gada 27. martā, kad iesniedzējs atradās pašvaldības policijas transportlīdzeklī, viņa brīvība bija ierobežota bez atbilstošām likumā paredzētajām procedūrām. Tiesa uzsvēra, ka aizturēšanai jābūt pienācīgi dokumentētai atbilstoši likumam.

Kompensācijas lēmums

Iesniedzējs lūdza 3000 eiro kompensāciju, bet ECT nolēma apmierināt prasību tikai daļēji, piešķirot 650 eiro. Šis lēmums ir būtisks norādījums Latvijas valsts institūcijām par nepieciešamību stingri ievērot tiesību normas un procedūras, attiecībā uz privātpersonu aizturēšanu.

Nozīme cilvēktiesību jomā

Šis gadījums uzsver nepieciešamību pilnveidot pašvaldības policijas rīcības standartus un procedūras, lai novērstu turpmākus cilvēktiesību pārkāpumus Latvijā. ECT lēmums paaugstina sabiedrības apziņu par personisko brīvību un cilvēktiesību ievērošanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas