Eiropā pēdējos 10 gados ievērojami samazinājusies prezervatīvu lietošana pusaudžu vidū

Satraucoši dati par pusaudžu seksuālo veselību Eiropā

Eiropā pēdējo desmit gadu laikā ir novērots ievērojams kritums prezervatīvu lietošanā seksuāli aktīvu pusaudžu vidū. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien publicēja datus, kas liecina par pieaugošu neaizsargāta seksa īpatsvaru, kas rada bažas par pusaudžu seksuālo veselību un drošību visā kontinentā.

Prezervatīvu lietošanas samazināšanās

PVO atklāj, ka prezervatīvu lietošana pusaudžu vidū ir krasi samazinājusies, un šis trends ir novērojams daudzās Eiropas valstīs. Šāds samazinājums var veicināt seksuāli transmisīvo slimību izplatības pieaugumu, kā arī nevēlamu grūtniecību skaita palielināšanos. Izpratne par kontracepcijas līdzekļu nozīmi un pieejamības jautājumi ir kļuvuši par ļoti aktuālām tēmām starp jauniešiem.

Neaizsargāts sekss – augsta riska zona

PVO brīdina, ka neaizsargāta seksa īpatsvars ir "satraucoši augsts", tādējādi pusaudži ir pakļauti lielākam riskam iegūt seksuāli transmisīvās slimības, kā arī saskarties ar citām veselības problēmām. Organizācija aicina valdības un izglītības iestādes pievērst lielāku uzmanību jauniešu izglītošanai par drošām seksuālām praksēm un kontracepcijas līdzekļu prasībām.

Izglītības loma un nākotnes perspektīvas

Ir svarīgi uzsvērt, ka izglītība ir tikpat nozīmīga kā paši kontracepcijas līdzekļi. PVO uzsver, ka nepieciešama efektīva un visaptveroša izglītība par seksuālo veselību, lai jaunieši varētu pieņemt zināšanas balstītus lēmumus par savu ķermeni un seksuālo aktivitāti. Tāpēc organizācija aicina svarīgos dalībniekus, tostarp valdības, izglītības iestādes un vecākus, sadarboties, lai uzlabotu situāciju un nodrošinātu pusaudžu veselību un labklājību nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas