Ēku siltināšanas programmā būs pieejami 170 miljoni eiro; mazinās birokrātiju
Ekonomika
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 17:56
  • LSM
  • 7

Ēku siltināšanas programmā būs pieejami 170 miljoni eiro; mazinās birokrātiju

Ēku siltināšanas programma: Jauni iespējas un samazināta birokrātija

Latvija ir saņēmusi būtisku iestrādi ēku siltināšanas programmā, jo Ekonomikas ministrija (EM) ir paziņojusi, ka no šī gada beigām būs pieejami 170 miljoni eiro, lai uzlabotu ēku energoefektivitāti. Līdz šim Latgalē un Zemgalē ir izlietoti vien 5-6% no pieejamā finansējuma, lielā mērā sakarā ar grūtībām, ko iedzīvotāji piedzīvo, mēģinot savstarpēji vienoties par siltināšanas projektiem.

Birokrātijas samazināšana

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ iedzīvotāji atturas no dalības programmā, ir liela birokrātija, kas ir saistīta ar naudas saņemšanu un projektu realizāciju. Ekonomikas ministrija apzinās šo problēmu un strādā pie jauniem noteikumiem, kas paredzēti, lai vienkāršotu prasības un padarītu procesu pieejamāku visiem privātīpašniekiem.

Finansējums un iepriekšējā pieredze

Pēdējo divu gadu laikā Latvijā no kopumā pieejamajiem līdzekļiem ēku siltināšanai ir izmantoti 57 miljoni eiro. Šī situācija norāda uz to, cik svarīgi ir ieklausīties iedzīvotāju vajadzībās un uzlabot komunikāciju procesu starp pašvaldībām un iedzīvotājiem. Jaunā finansējuma struktūra un vienkāršotās prasības var palīdzēt palielināt pieprasījumu pēc siltināšanas projektiem visā valstī.

Optimisms par nākotni

Ar 170 miljonu eiro pieejamību un paredzētajām reformas izmaiņām ir gaidāms, ka ēku siltināšanas programma kļūs pievilcīgāka un pieejamāka. Iedzīvotājiem, kas ilgstoši ir bijuši neziņā par to, vai piedalīties šajos projektos, nu būs iespēja gūt labumu no valsts atbalsta, kas ne tikai uzlabos dzīvojamās telpas komfortu, bet arī veicinās energoefektivitāti un samazinās finansējuma slogu. Šis solis ir ne tikai svarīgs ekonomiskajai attīstībai, bet arī nozīmīgs ieguldījums ilgtspējīgā nākotnē, kas palīdzēs mazināt oglekļa emisijas un veidot ilgtspējīgāku Latvijas sabiedrību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas