ES sūtnis: Pilnīga Krievijas naftas eksporta apturēšana šobrīd nav iespējamaPasaule
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:01
  • VS
  • 5

ES sūtnis: Pilnīga Krievijas naftas eksporta apturēšana šobrīd nav iespējama

Naftas embargo pret Krieviju ir neiespējams

Starptautiska naftas embargo pret Krieviju šobrīd ir praktiski neiespējams, jo tam nav globāla atbalsta, apgalvoja Eiropas Savienības īpašais sūtnis Deivids O'Salivans. Viņš uzsvēra, ka neskatoties uz to, ka Eiropas Savienība ir samazinājusi Krievijas naftas un gāzes importu, ir valstis, kas turpina sadarboties ar Krieviju un nespēj atrast alternatīvus energoresursu piegādātājus.

Realitāte un enerģētiskā atkarība

O'Salivans norādīja, ka Eiropas Savienības mērķis ir iznīcināt jebkādas atkarības atliekas no Krievijas enerģijas resursiem. Tomēr problēma neaprobežojas tikai ar Eiropu; daudzas valstis tā sauktajos globālajos dienvidos ir atkarīgas no Krievijas piegādēm. "Mums ir jāatrod sabalansēta pieeja," viņš piebilda.

Naftas cenu griestu ietekme

O'Salivans arī uzsvēra, ka Rietumi pērn, nosakot naftas cenu griestus, izdevās samazināt Krievijas ieņēmumus par aptuveni 30%. Tomēr situācija šogad ir apgrūtinošāka, jo Krievija ir izveidojusi "ēnu floti", kas apgrūtina centienus kontrolēt tās naftas eksportu.

Vides riski un "ēnu flote"

"Ēnu flotes" jautājums kļūst par būtisku, ne tikai ekonomiski, bet arī ekoloģiski. O'Salivans brīdināja par novecojušo un slikti uzturēto tankeru potenciālajiem riskiem. Iespējamās naftas noplūdes var radīt nopietnas vides katastrofas, un ir svarīgi, lai starptautiskā sabiedrība būtu informēta par šiem riskiem.

Sankciju apiešanas jautājums

Pārsteidzoši, bet sankciju apiešana caur Krievijas kaimiņvalstīm ir uzlabojusies. O'Salivans sniedza pozitīvu vērtējumu par Vidusāzijas un Kaukāza valstu centieniem ierobežot preču plūsmu, kas nepieciešama Krievijas militārajai industrijai. Tomēr jauni sankciju apiešanas ceļi, piemēram, caur Ķīnu un Honkongu, joprojām saglabājas.

Ķīnas loma sankciju kontekstā

O'Salivans uzsvēra, ka Ķīna ir tiesīga ignorēt Rietumu sankcijas, jo tās nav ANO noteiktas. Tomēr ir svarīgi atšķirt starp precēm, kas ražotas Ķīnā, un tām, kas rodas no ASV vai ES, jo pēdējās var palīdzēt Krievijai apiet sankcijas. Saruna ar Ķīnu par šo jautājumu ir vitāli nepieciešama, lai nodrošinātu, ka Rietumu ražotās preces nonāk Krievijas militārajā industrijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas