• 2024. gada 14. augusts 06:15
  • NRA
  • 5

Hosams Abu Meri: Savu aktivitāšu dēļ farmācijas jomā izjūtu milzīgu spiedienu

Veselības ministra cilvēks: Hosams Abu Meri

Veselības ministrs Hosams Abu Meri, pārstāvot partiju "Jaunā vienotība", ir centies ieviest pārmaiņas farmācijas nozarē, pieteikdams karu dārgo medikamentu cenām, kas skar miljoniem iedzīvotāju Latvijā. Viņa aktivitātes ir izraisījušas ievērojamu uzmanību, bet vienlaikus arī milzīgu spiedienu no farmācijas uzņēmumiem, kas bauda būtisku ietekmi šajā jomā.

Cīņa pret farmācijas milžiem

Ministeris ir kļuvis par pirmo, kurš publiski izteicis vēlmi samazināt zāļu cenas un cīnīties pret farmācijas gigantiem. “Manuprāt, ir absurdi, ka zāles ir pieejamas par tik augstām cenām, kad tās patiesībā ir dzīvībai svarīgas,” norāda Hosams Abu Meri. Viņa iniciatīvas un centieni ir uzkurinājuši diskusijas sabiedrībā, taču tas nāk ar ievērojamu riska pakāpi.

Atbalsts no ekonomikas ministra

Hosama Abu Meri cīņā nav vienatnē; viņš tika atbalstīts arī no ekonomikas ministres Viktora Valaiņa puses. Valainis, kurš ir atbildīgs par Konkurences padomes darbību, ir norādījis uz nepieciešamību veikt reformas, lai nodrošinātu godīgu konkurenci farmācijas tirgū. Tomēr tiek uzsvērts, ka aktuālajos lēmumos redzama pretimnākšana farmācijas milžiem, kas rada bažas par politisko gribu īstenot reālas izmaiņas.

Spiediens un izaicinājumi

“Savām aktivitātēm dēļ jūtu milzīgu spiedienu – gan no nozares, gan no politiķiem, kuriem nav izdevīgi šie pārmaiņu procesi,” atzīst ministrs. Hosams Abu Meri uzskata, ka patiesie izaicinājumi sākas tieši tagad, bet viņš ir apņēmības pilns nekādā veidā neizgāzties šajā cīņā. “Mans mērķis nav tikai samazināt zāļu cenas, bet arī veidot veselības aprūpes sistēmu, kas ir pieejama un laba visiem cilvēkiem,” piebilst viņš.

Nākotnes redzējums

Mēs dzīvojam laikmetā, kad veselība kļūst par vissvarīgāko prioritāti, un Hosama Abu Meri iniciatīvas varētu novest pie nevienlīdzības mazināšanas farmācijas nozarē. Šī iemesla dēļ sabiedrības atbalsts ir nozīmīgs – vai tas būs pietiekami spēcīgs, lai stātos pretī spēcīgajiem farmācijas uzņēmumiem, paliek jautājums. Laiks rādīs, vai veselības ministra nospraustie mērķi tiks sasniegti vai paliks tikai skaistas runas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas