Izklaidēties, justies noderīgam vai pat kliedēt vientulību. Kādēļ iedzīvotāji kļūst par sabiedriskajiem zinātniekiem
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 08:00
  • LSM
  • 3

Izklaidēties, justies noderīgam vai pat kliedēt vientulību. Kādēļ iedzīvotāji kļūst par sabiedriskajiem zinātniekiem

Ievads: Sabiedriskie zinātnieki kā fenomens

Sabiedriskā zinātne ir fenomens, kas pēdējā laikā guvis ievērību, īpaši COVID-19 pandēmijas laikā. Iedzīvotāji kļūst par sabiedriskajiem zinātniekiem ne tikai izklaides nolūkos, bet arī tāpēc, lai justos noderīgi un cīnītos ar vientulību. Šajā rakstā analizēsim, kāpēc cilvēki izvēlas iesaistīties zinātnē un kādas ir šāda lēmuma sekas.

Ko nozīmē būt sabiedriskajam zinātniekam?

Par sabiedrisko zinātnieku var kļūt ikviens. Tas nozīmē, ka ne tikai profesionāli pētnieki, bet arī ikdienas cilvēki var piedalīties zinātniskos pētījumos, ievadot datus vai veicot eksperimentus. Šāda pieeja tiek uzskatīta par būtisku, jo tā attiecīgajās jomās sniedz ne tikai jaunus datus, bet arī ļauj sabiedrībai aktīvi piedalīties zinātniskajā procesā.

Zinātnes nepieciešamība un sabiedrības ieguvumi

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Gunta Kalvāne un Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece Sanita Reinsoni skaidroja Radio NABA raidījumā "Zinātnes vārdā", ka šajos moderno tehnoloģiju laikos ar noslodzi, ko radījuši miljoniem jaunu datu, profesionāļiem kļūst grūti tikt galā. Iedzīvotāju iesaistes ieguvumi ir divvirzienu – skatoties no sabiedrisko zinātnieku puses, tie iegūst iespēju piedalīties reālos projektos, savukārt profesionālie pētnieki iegūst jaunas perspektīvas un papildu resursus savam darbam.

Vientulības mazināšana un kopienas stiprināšana

Zinātniskā darbība ne tikai palīdz iedzīvotājiem justies noderīgiem, bet arī sniedz iespēju izveidot jaunas attiecības un stiprināt kopienas. Sabiedriskie zinātnieki bieži vien veido grupas, kas darbojas kopīgu mērķu labā, tādējādi mazinot vientulību un veicinot sociālo mijiedarbību.

Secinājumi: Sabiedrības loma zinātnē

Sabiedriskā zinātne ir svarīgs instruments, lai veicinātu zinātnieku un sabiedrības sadarbību. Kļūstot par sabiedrisko zinātnieku, cilvēki ne tikai iemanto jaunas zināšanas un prasmes, bet arī iegūst iespēju aktīvi piedalīties savas kopienas attīstībā. Ņemot vērā mūsdienu izaicinājumus, šāda pieeja ir ārkārtīgi aktuāla un nepieciešama, un tās potenciāls ir lielāks nekā jebkad agrāk.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas