• 2024. gada 27. augusts 07:57
  • Delfi
  • 44

Jūrā saglabājas līdz 20 grādiem silts ūdens

Jūras ūdens temperatūra Latvijā paliek siltākā nekā parasti

Šovasar Latvijas piekrastē jūrā saglabājas silts ūdens ar temperatūru no 17 līdz pat 20 grādiem pēc Celsija. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem, Rīgas līča Kurzemes krastā ūdens temperatūra svārstās ap 17–18 grādiem, savukārt citas Latvijas piekrastes zonas sasniedz 19–20 grādu atzīmi. Šādas temperatūras ir ne tikai patīkamas peldētājiem, bet arī ietekmē vietējo ekosistēmu.

Temperatūras ietekme uz vidi

Siltā ūdens temperatūra jūrā var nodrošināt labvēlīgus apstākļus dzīvnieku un augu sugām, kas dzīvo Latvijas piekrastē. Zivju migrācija un vairošanās procesi var tikt veicināti, tādējādi uzlabojot arī vietējo zvejniecību. Tomēr ir arī jāņem vērā, ka ilgstoši siltāki ūdeņi var radīt apdraudējumu dažām sugām, novecojot ekosistēmu un veicinot invazīvo sugu izplatību.

Vēlās vasaras plecu laiks

Kamēr daudzi iedzīvotāji un tūristi bauda vasaru, ir vērts pieminēt, ka Latvijas piekrastes siltais ūdens ir arī lieliska iespēja sporta aktivitātēm, piemēram, jahtām, vindsērfingam un kitesērfingam. Būs daudz iespēju arī ģimenēm, kas plāno atpūtu pludmalē, un darīt aktivitātes ūdenī.

Aicinājums būt piesardzīgiem

Tomēr, neskatoties uz silto ūdeni, ir svarīgi atcerēties par drošību jūrā. Peldētājiem ieteicams izpētīt vietējo laika prognozi un sekot ūdens kvalitātes rādītājiem, lai izvairītos no nevajadzīgiem riskiem. Bērni un nepieredzējuši peldētāji jāuzmana, lai izbaudītu jūru droši un bezrūpīgi. Latvijas piekrastes siltais ūdens ir lielisks iemesls, lai izbaudītu vasaras noslēgumu, taču piesardzība un ekoloģiskā apziņa vienmēr jātur prātā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas