• 2024. gada 3. septembris 10:32
  • TV3
  • 13

Kāpēc rudens ir labs laiks stādīšanai?

Kāpēc jāstāda rudenī?

Rudens ir viens no labākajiem laikiem stādīšanai, jo daba piedāvā ideālus apstākļus daudzu augu attīstībai. Saskaņā ar “Dreiliņu stādi” vadītājas Ingunas Švānes-Podnieces vārdiem, stādīšana rudenī palīdz augiem sakņoties un sagatavoties ziemas sezonai. Zemi šajā periodā ir vieglāk apstrādāt, un augsne ir bieži vien silta un mitra pēc vasaras.

Padomi stādīšanai rudens laikā

Lai stādīšana būtu veiksmīga, jāievēro daži vienkārši padomi. Pirmkārt, nepieciešams izvēlēties augu sugas, kas ir piemērotas stādīšanai rudenī. Ekspere Švāne-Podniece iesaka meklēt stādus, kas ir izturīgi pret rudens aukstumu. Otrkārt, augsne jāsagatavo - jāatbrīvo no nezālēm un jābagātina ar organiskajiem mēslošanas līdzekļiem.

Augu sagatavošana ziemai

Rudenī stādītie augi dabā dzīvotspējīgiem jāpalīdz sagatavoties ziemai. Inguna Švāne-Podniece norāda, ka ir jānodrošina gaisma un mitrums, lai augi iestādītu saknes pirms sala iestāšanās. Arī mulčēšana var palīdzēt pasargāt stādījumus no aukstuma, nodrošinot papildu aizsardzību.

Rudens stādīšanas priekšrocības

Kā uzsver Švāne-Podniece, stādīšana rudenī ļauj augiem labāk attīstīties pavasarī, jo tie jau būs nostiprinājuši saknes. Tas nozīmē, ka pavasarī augi būs spēcīgāki un spēs labāk tikt galā ar šo sezonālo pārmaiņu izaicinājumiem. Tas ir vislabākais veids, kā nodrošināt veselīgu dārzu un ražīgu sezonu nākamajā gadā. Rudenī uzsākt stādīšanu ir ne tikai prātīga izvēle, bet arī patīkama, jo pasaules krāsas sāk mainīties un dārzs pamazām gatavojas mierīgākai sezonai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas