Kas rokā, tas mutē: cik droši ļaut zīdainim izzināt pasauli ar muti?Sievietēm
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Kas rokā, tas mutē: cik droši ļaut zīdainim izzināt pasauli ar muti?

Izziņas process un zīdaiņu attīstība

Zīdaiņi līdz divu gadu vecumam dabiski izzina pasauli, izmantojot visas piecas maņas. Viens no veidiem, kā viņi to dara, ir priekšmetu ievietošana mutē. Šis uzvedības veids ir pilnīgi normāls attīstības posms, kas palīdz bērniem izprast apkārtējo vidi un attīstīt motoriskās prasmes. Vecākiem prasmes izzināt un "nogaršot" pasauli ir jāuztver kā dabiska un svarīga attīstības daļa.

Drošība pirmajā vietā

Lai gan bērnu tieksme ievietot priekšmetus mutē ir normāla, vecākiem ir svarīgi nodrošināt, ka šie priekšmeti ir droši. Katru reizi, kad mazulis izrāda interesi par jauniem objektiem, ir jāizvērtē, vai tie var kaitēt viņa veselībai. Piemēram, jāpārliecinās, ka priekšmeti nav mazi un nesatur bīstamas ķīmiskas vielas vai asus stūrus, kas varētu izraisīt traumas.

Priekšmeti, kurus nedrīkst dot zīdaiņiem

Ir dažādi priekšmeti, kurus nekad nevajadzētu dot bērniem, lai izvairītos no iespējamiem riskiem. Tie ietver mazus priekšmetus, kas varētu izraisīt nosmakšanu, kā arī rotaļlietas ar maziem elementiem, kas var atdalīties. Tāpat jāizvairās no šādiem priekšmetiem kā monētām, maziem akmeņiem un visām citām lietām, kas nav īpaši izstrādātas zīdaiņiem.

Padomi vecākiem

Lai pārliecinātos, ka zīdainis droši izzina pasauli, vecāki var veikt dažādas darbības. Pirmkārt, jāizveido droša vide, kurā mazulim ir pieejami tikai viņa vecumam piemēroti priekšmeti. Otrkārt, jāpievērš uzmanība tam, ko bērns ieliek mutē, un jāsniedz veselīgas alternatīvas, piemēram, mīkstas rotaļlietas vai ēdami priekšmeti. Noslēgumā, sekot līdzi bērna attīstībai un runāt ar ārstu, ja ir kādas bažas par viņa uzvedību vai veselību.

Kopsavilkums

Saprāts "kas rokā, tas mutē" ir daļa no dabiska zīdaiņu attīstības procesa, un vecākiem nevajadzētu uztraukties par šo uzvedību, ja tiek ievēroti drošības pasākumi. Būtiski ir izveidot vidi, kas ir droša un stimulējoša, ļaujot bērniem droši un radoši izzināt pasauli ap sevi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas