• 2024. gada 5. septembris 07:20
  • NRA
  • 9

Konkurences padomes acīs Guntim Belēvičam aug svars, arī politiskajās aprindās

Guntis Belēvičs un “Latvijas aptieka”

Konkurences padome (KP) ir izteikusi skaidru nostāju attiecībā uz SIA “Latvijas aptieka” un tās pārvaldnieku Gunti Belēviču, kurš iepriekš pildījis veselības ministra pienākumus. KP uzsver, ka, kamēr Belēvičs ieņem šo amatu, uzņēmums paliek atkarīgs no milža holdingkompānijas “AB CITY”, kas ietekmē tā patieso neatkarību farmācijas nozarē. Šis apstāklis rada jautājumus par uzņēmuma īsto struktūru un tā spēju darboties kā patstāvīgai vienībai.

Konkurences padomes bažas

KP uzskata, ka Belēviča klātbūtne un loma uzņēmuma vadībā ietekmē ne tikai “Latvijas aptieka” iekšējo darbību, bet arī tā attiecības ar konkurentiem un tirgus dalībniekiem. Tas, ka uzņēmums turpina darboties kā "neatkarīgs", kamēr tam ir šāds vadītājs, liecina par sarežģītu situāciju, kas galu galā var ietekmēt pati nozares konkurenci. KP uzdotais jautājums par kapitāldaļu atsavināšanas termiņiem kļūst mazsvarīgs, ja pastāv šādi riski.

Politiskās aprindas un Guntis Belēvičs

Pats Belēvičs, ieņemot šo amatu, ir radījis papildu interesi ne tikai no konkurences regulatora, bet arī no politiskajām aprindām. Viņa darbības un lēmumi uzņēmuma vadībā tiek rūpīgi analizēti, jo tie var ietekmēt sabiedrības uzticību veselības aprūpei un farmācijas tirgus stabilitāti. Jautājums par politisko atbildību un etiku kļūst par aktuālu tēmu, ņemot vērā Belēviča iepriekšējās saistības ar valsts sektoram.

Nākotnes perspektīvas

RP patlaban ir nepieciešams pārskatīt savu nostāju attiecībā uz Belēviča lomu “Latvijas aptieka” un noteikt skaidrākas vadlīnijas, kas varētu nodrošināt uzņēmuma patieso neatkarību. Konkurence farmācijas nozarē ir būtiska, un šādi jautājumi var novest pie plašākām izmaiņām uzņēmējdarbības vidē. Ņemot vērā KP norādījumus un politisko spiedienu, iespējams, ka laika gaitā redzēsim virzību uz lielāku atklātību un caurredzamību šajā nozarē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas