Labas pārvaldības eksperti mudina Saeimu pārskatīt ētikas kodeksuLatvijā
Foto un virsraksts: TV3
  • šodien 18:01
  • TV3
  • 7

Labas pārvaldības eksperti mudina Saeimu pārskatīt ētikas kodeksu

Ētikas kodeksa pārskatīšanas nepieciešamība

Labas pārvaldības un pretkorupcijas eksperti ir svērti par to, ka Saeimā ir nepieciešama steidzama pārskatīšana mehānismiem, kas regulē deputātu uzvedību. Šobrīd spēkā esošais ētikas kodekss, kas izstrādāts 2006. gadā, nav izgājis cauri nekādām izmaiņām, kas radījusi jautājumus par tā efektivitāti mūsdienu politiskajā vidē.

Ārējo ekspertu viedoklis

Ekspertu vērtējums liecina, ka esošais kodekss ir nepietiekams, jo šobrīd deputātu neētiskas rīcības izskatīšanai ir pārāk šauras iespējas. Tas var radīt riskus ne tikai demokratiskajai pārvaldībai, bet arī sabiedrības uzticēšanās zaudēšanai valsts institūcijām.

Saeimas viedoklis un vienprātības trūkums

Neskatoties uz ekspertiem ieteiktajām pārmaiņām, Saeimā šobrīd nav vienprātības par ētikas kodeksa pārskatīšanu. Šis jautājums ir iestrēdzis, un politiskā ainava liecina par grūtībām panākt saskaņu attiecībā uz nepieciešamajiem uzlabojumiem. Tas raisa bažas par to, vai deputāti spēs ikdienā darboties atbilstoši sabiedrības gaidām un ētikas standartiem.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Ņemot vērā esošo situāciju, ir skaidrs, ka ētikas kodeksa pārskatīšana ir būtisks solis, lai nodrošinātu atbildīgu un caurredzamu politisko darbu. Pārvaldes un pretkorupcijas eksperti mudina iesaistīt plašāku sabiedrības daļu šajā diskusijā, jo tikai kopīgi strādājot, iespējams atrast risinājumus, kas stiprinās mūsu valsts demokrātisko struktūru.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas