Latvijā sākas griķu kulšana; šogad raža labāka un agrāka
Ekonomika
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 17:26
  • LSM
  • 3

Latvijā sākas griķu kulšana; šogad raža labāka un agrāka

Griķu novākšanas uzsākšana Latvijā

Latvijā oficiāli sākusies griķu kulšana, kas tradicionāli notiek rudenī – pie pirmajām salnām. Šis darba process ir svarīgs lauksaimniekiem, jo griķi ir viena no populārākajām kultūrām mūsu valstī.

Ražas uzlabošanās šogad

Šogad lauksaimnieki ziņo par ievērojami labāku griķu ražu salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Tas ir īpaši būtiski, jo pērn laikapstākļi bija nelabvēlīgi, un griķu novākšana tika atlikta līdz novembra sākumam. Šī gada agrāka raža sniedz zemniekiem iespēju potenciāli palielināt eksportu un uzlabot savu finansiālo stāvokli.

Eksports un tirgus perspektīvas

Pagājušajā gadā Latvija eksportēja griķus par vairāk nekā 10 miljoniem eiro, kas liecina par šo graudu pieprasījumu ārējos tirgos. Lai arī raža ir labāka, zemnieki norāda, ka šogad cenu līmenis ir pārāk zems, kas varētu ietekmēt viņu peļņu. Tomēr cerības uz labākām tirgus iespējām paliek, un daudzi zemnieki aktīvi seko līdzi tirgus attīstībai.

Noslēgumā

Griķu kulšana šogad sola būt ievērojami veiksmīgāka, un, neskatoties uz cenas jautājumiem, zemnieki paliek optimistiski par nākotnes tirgus perspektīvām. Tādējādi var secināt, ka Latvijas lauksaimniekiem ir iespējas iegūt labākus rezultātus, bet ir nepieciešams arī piestrādāt pie cenu jautājumiem, lai nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību šajā nozarē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas