Lūznavas muižā slavinās Latgales babu (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 26. septembris 14:20
  • VS
  • 9

Lūznavas muižā slavinās Latgales babu (+VIDEO)

Video skaties šeit

Izstāde un tās mērķis

9. oktobrī plkst. 18:00 Lūznavas muižā tiks atklāta ceļojošā izstāde "Vecmamma, kuru digitālie bērni vairāk nepiedzīvos", kas rosinās pārdomas par mūsdienu vecmāmiņas lomu ģimenē un sabiedrībā. Šī izstāde ir unikāla iespēja iepazīties ar Latgales babu kultūru un iepazīt pagātnes ikdienu no jauna, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas.

Latgales babu fenomenons

Babas ir Latgales reģiona īpašs fenomens, kuru ikdienā raksturo dažādas tradicionālās nodarbes. Viņas ada zeķes, lasa avīzes, marinē konservus ziemai, slauc govis, cep speķa pīrāgus un rūpējas par dārzu. Tomēr, attīstoties tehnoloģijām un mainoties dzīves apstākļiem, aizvien mazāk bērnu ir iespēja tikšanās ar šādām vecmām.

Atmiņas par lauku dzīvi

Daudzi no mums atceras vasaras, kas pavadītas pie vecmammas laukos, kad ikdienas darbi bija saistīti ar dabu un vienkāršām, taču vērtīgām tradīcijām. Kaut arī lauki pamazām izmirst, šī izstāde palīdzēs saglabāt atmiņas par laikas, kad šķūnī varēja nakšņot un siena smarža valdīja gaisā.

Mākslīgā inteleka izmantošana

Izstādes veidotāji, Liāna Merņaka-Ņikitina un fotogrāfe Amanda Anusāne, apvienos klasiskās un mūsdienīgās pieejas, lai atainotu 75 gadus vecās Valentīnas Priževoites dzīvi Latgales laukos. Izstādē tiks izmantoti mākslīgā intelekta rīki, lai radītu vīziju par to, kā nākotnes vecmāmiņas varētu izskatīties, apvienojot tradīcijas ar modernajiem izaicinājumiem.

Izstāde un tās nozīme

Izstādes mērķis ir nevis romantizēt pagātni, bet gan radīt apmeklētājiem iespēju labāk izprast un piedzīvot šīs ikdienas rūpes un tradīcijas, kas drīz varētu kļūt par pagātni. Lūznavas muiža un Rēzeknes novada pašvaldība atbalsta šo projektu, cerot, ka tas ļaus saglabāt un cildināt Latgales kultūru un tradīcijas nākotnē.

Video materiāls

Izstādes atklāšanā tiks demonstrēts arī video, kurā varēs redzēt, kā mākslīgā intelekta rīki tiek izmantoti, lai radītu izstādes saturu un iepazīstinātu apmeklētājus ar šo ievērojamo kultūras fenomena aspektu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas