No šodienas debesīs pat ar neapbruņotu aci būs redzama spoža komētaDabā
Foto un virsraksts: LA
  • 2024. gada 12. oktobris 08:33
  • LA
  • 4

No šodienas debesīs pat ar neapbruņotu aci būs redzama spoža komēta

Brīnišķa iespēja novērot komētu

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta. Šī ir unikāla iespēja gan astronomiem, gan visiem debess mīļotājiem, jo komēta ar neapbruņotu aci būs redzama vakaros, kas ļaus ikvienam vērot šo pārsteidzošo dabas fenomenu.

Kā un kad novērot komētu Latvijā?

Latvijā komēta būs novērojama vakaros no plkst. 19, kad to varēs redzēt zemu pie horizonta rietumu pusē. Vēlāk, kad tumsa kļūs dziļāka, Čučiņšanas-ATLAS komēta pāries uz dienvidrietumu pusi, piedāvājot labas redzamības iespējas. Astronomijas entuziasti un zinātnieki mudina ļaudis izmantot šo izdevību un doties ārā, lai izbaudītu zvaigžņu debesu krāšņumu.

Astronomijas biedrības aicinājums

Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) aicina visus interesentus un ģimenes izlūkot debesu plānus un pievienoties komētas novērošanai. “Pat ja neesat eksperts astronomijā, šī ir brīnišķīga iespēja mācīties un izprast dabu,” norāda LAB pārstāvji. “Visi ir laipni aicināti baudīt šādu dabas brīnumu un dalīties savos iespaidos.”

Kāpēc novērot komētu ir svarīgi?

Komētu novērošana ne tikai sniedz prieku un izklaidi, bet arī paplašina mūsu izpratni par Visumu. Komētas ir neatņemama daļa no astronomijas un, pētījot to kustību un sastāvu, mēs varam uzzināt vairāk par Saules sistēmu un tās veidošanos. Samierinieties ar vēsu vakaru un nodrošinieties ar siltu apģērbu, jo būtībā debesis ir atvērtas visiem, kas vēlas piedzīvot šo neparasto notikumu. Latvijas debesīs spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta sola neaizmirstamu redzējumu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas