Olaines novada dome Medemciema nosaukumu nepapildinās ar garumzīmiSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • aizvakar 08:01
  • VS
  • 7

Olaines novada dome Medemciema nosaukumu nepapildinās ar garumzīmi

Olaines novada dome nepiekrīt Valsts valodas centra ieteikumiem

Olaines novada pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu nemainīt Medemciema nosaukuma rakstību, neskatoties uz Valsts valodas centra (VVC) aicinājumu to precizēt un saukt par Mēdemciemu. Šis lēmums rada plašāku diskusiju par vietvārdu rakstību un vēsturisko nozīmi.

Vietvārda vēsture un aktuālā situācija

Dome norāda, ka, veicot padziļinātu pētījumu, tika konstatēts, ka apdzīvotā vieta, kurā mēs šobrīd dzīvojam, vēsturiskajos avotos ir konsekventi dēvēta par "Medemciemu". Kaut arī VVC uzsver, ka šis nosaukums atvasināts no vācbaltiešu dižciltīgā uzvārda "Mēdemi", Olaines novada vēstures pētniece Valda Vīlīte savā monogrāfijā nav atradusi tiešu saikni starp šo dzimtu un Medemciemu.

Pamatoti argumenti pret nosaukuma maiņu

Dome ir izteikusi vairākus argumentus, kāpēc nosaukuma maiņa nav pamatota. Viens no būtiskākajiem faktoriem ir liels skaits reģistrēto nekustamo īpašumu – Medemciemā ir reģistrēti 2371 nekustamais īpašums, un pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati liecina par 1847 personām, kuras ir deklarējušas dzīvesvietu šajā ciemā. Nosaukuma maiņa radītu neērtības iedzīvotājiem un juridiskām personām.

Vēsturisko nosaukumu saglabāšana

Tāpat dome uzskata, ka nosaukums "Medemciems" ir vēsturiski mantots un tā izmantošana sarunvalodā ir stabila un labi uztverama. Saskaņā ar domes pieņēmumiem, labskanīgs un viegli izrunājams nosaukums ir jānotur, tādējādi saglabājot kultūras un vēstures mantojumu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas