• 2024. gada 3. septembris 22:44
  • NRA
  • 4

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība: Patlaban veselības budžeta caurumus lāpa sabiedrība

Onkoloģisko pacientu atbalsts Latvijā

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē izteica nopietnas bažas par Latvijas veselības budžetu. Biedrības pārstāve Gunita Berķe norādīja, ka patlaban galvenos veselības budžeta caurumus lāpa sabiedrība, nevis pilnvērtīgas valsts politikas dēļ.

Budžeta nepietiekamība un sekas pacienteiem

Sēdes laikā tika uzsvērts, ka trūkumus veselības aprūpē jūt ne tikai onkoloģiskie pacienti, bet arī citas pacientu grupas. "Neskatoties uz smago situāciju, daudzi pacienti ir spiesti paļauties uz sabiedrības ziedojumiem un iniciatīvām, lai nodrošinātu sev nepieciešamo ārstēšanu un aprūpi," skaidroja Berķe. Šāda pieeja apdraud pacientu dzīvības un kvalitāti, kā arī radīja papildus slogu ārstiem un medicīnas speciālistiem.

Sociālās atbalsta loma

Berķe arī akcentēja sociālā atbalsta nozīmīgumu, jo tieši sabiedrība bieži vien ir tā, kas sniedz nepieciešamo palīdzību un resursus, lai sniegtu atbalstu onkoloģiskajiem pacientiem. "Mums ir jāizstrādā stratēģijas, kas veicinātu valsts atbalstu un resursu pieejamību, lai samazinātu šo nevienlīdzību," uzsvēra viņa.

Nākotnes izaicinājumi un iespējas

Aplūkojot nākotni, Latvijas veselības aprūpes sistēmai ir nepieciešama visaptveroša un plaša reforma, lai nodrošinātu, ka pacienti nesaņem tikai minimumu, bet gan pilnvērtīgu un kvalitatīvu ārstēšanu. "Mums jāsadarbojas ar valsts institūcijām, lai izstrādātu efektīvu politiku, kas garantētu visiem pacientiem piekļuvi nepieciešamajai medicīniskajai aprūpei un atbalstam," noslēdza Gunita Berķe. Sēde, kas notika šodien, ir tikai pirmais solis ceļā uz reformām, un visai sabiedrībai ir jāapvieno spēki, lai panāktu izmaiņas, kas uzlabotu onkoloģisko pacientu dzīvi Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas