• 2024. gada 5. septembris 08:29
  • VS
  • 9

Par naida kurināšanu pret ukraiņiem piespriež gada un astoņu mēnešu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesas lēmums

Vidzemes rajona tiesa Cēsīs ir nospriedusi sodīt mālpilieti Edgaru Romalu ar gada un astoņu mēnešu cietumsodu par kara nozieguma publisku slavināšanu un nacionālā naida kurināšanu pret ukraiņiem. Šis gadījums ir saistīts ar incidentu, kas notika 2022. gada oktobrī, kad Romals, būdams reibuma stāvoklī, uzbruka trim ukraiņiem un pasludināja naidīgus izteicienus.

Incidenta detaļas un liecinieku liecības

Apsūdzība liecina, ka Romals izteica naidīgas frāzes, piemēram, "Putins pareizi dara, ka slepkavo ukraiņus!", kā arī ieteica izmantot atombumbu pret viņiem. Viens no cietušajiem, 22 gadus vecais Maksims, kādreiz dzīvojis netālu no Ļvivas, Latvijā ieradies pēc kara sākuma un stāstījis par savām mokām un pārbaudījumiem.

Cietušo emocionālais fons

Cietusī sieviete uzsvēra, ka viņai ir ļoti sāpīgi dzirdēt Romala izteikumus, jo viņas tuvinieki ir piedalījušies karā. Viņa piedāvāja atvainoties un atteicās ziņot policijai, ja Romals to izdarīs, tomēr viņš neizpauda nožēlu. Šis incidents atspoguļo plašākus jautājumus par naida runu un tās sekām mūsdienu sabiedrībā.

Romala pozīcija un tiesas norises

Romals izvēlējās stāties tiesas priekšā bez advokāta un tiešā veidā atteicās liecināt par savu rīcību. Pēc tiesas sēdes viņš izteica vēlmi pēc piedošanas un apliecināja, ka neuzstājas nevienas no pusēm, bet gan iestājas par mieru. Prokurore aicināja uz divu gadu un sešu mēnešu cietumsodu, taču Romals negribēja to akceptēt.

Rezultāts un iespējamās sekas

Tiesas spriedumu Romals var pārsūdzēt, un pēc tā pieņemšanas viņš ne tika apcietināts. Šis gadījums ir ne tikai juridisks incidents, bet arī simbolisks piemērs, kas norāda uz sabiedrības attieksmi pret nacionālo naidu un kara noziegumiem, kas aktuāli mūsdienu kontekstā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas