• 2024. gada 4. septembris 22:17
  • TV3
  • 6

Pērkona negaisa laikā sasper slaveno Konstantīna arku Romā

Pērkona negaisa postījumi Romā

Otrdien, 2023. gada 10. oktobrī, Romā pērkona negaisa laikā notika nepatīkams incidents, kad zibens spēriens trāpīja slavenajai Konstantīna arkai. Šis vēsturiskais piemineklis, kas celts 315. gadā, ir viens no visatpazīstamākajiem Romā un staigāšanai pa pilsētu pievilcīgiem - šī notikuma dēļ tam tagad nodarīti būtiski bojājumi.

Vēsturiskā vērtība un bojājumu apraksts

Konstantīna arka ir ievērojams simbols Romas impērijas jauda un Leonardo da Vinči mācību ietekme. Pēc pirmajām liecībām, zibens trāpījums ir radījis plaisas arkā, kā arī bojājumus tās virsmai. Vēsturnieki un restauratori ir pauduši bažas par iespējamo ilgtermiņa ietekmi uz pieminekļa stabilitāti un tās vēsturisko integritāti.

Reakcija uz notikušo

Romas pilsētas vadība ir paziņojusi par plānu nekavējoties uzsākt bojājumu novērtēšanu un restaurācijas darbus. Vietējie iedzīvotāji ir satraukti par šādu notikumu, un sociālajos tīklos tiek izteikti bažas par to, kā dabiski laika apstākļi var ietekmēt vēsturiskos pieminekļus. Arī tūristi ir nobažījušies par piedzīvoto skatu uz Romu, kas ir pazīstama ar saviem arheoloģiskajiem un mākslas dārgumiem.

Valsts iestāžu rīcība un nākotnes plāni

Valsts kultūras pārvalde ir apņēmusies nodrošināt, ka Konstantīna arka tiks atjaunota atbilstoši tās vēsturiskajai būtībai. Plānots uzsākt steidzamu izpēti, lai uzlabotu pieminekļa aizsardzību pret nākotnes dabas stihijām, piemēram, zibens, kas ir kļuvis par izaicinājumu, ņemot vērā klimata pārmaiņas un to pieaugošo intensitāti. Pilsētas iedzīvotāji un viesi tic, ka šī svarīgā struktūra vēl ilgi saglabāsies kā viens no Romā cieņā turētajiem simboliem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas