Rēzeknē rosina nojaukt komunista Jāņa Zvīdra pieminekli
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 17:34
  • LSM
  • 7

Rēzeknē rosina nojaukt komunista Jāņa Zvīdra pieminekli

Rēzekne un komunisma atminas

Rēzeknē diskutē par padomju režīma pieminekļa nojaukšanu, kas atspoguļo pagātnes izaicinājumus un sabiedriskās atmiņas jautājumus. Biedrība "Publiskās atmiņas centrs" ir vērsusies pie pašvaldības ar aicinājumu demontēt pieminekli, kas veltīts Jānim Zvīdram, komunista, kura darbības ir pretrunīgas Latvijas vēsturē.

Jānis Zvīdrs un viņa mantojums

Jānis Zvīdrs bija latgalietis, kurš Latvijas valsts agrīnajos gados atbalstīja boļševiku ideoloģiju un sludināja komunismu. Dzīvojot nozīmīgā laikā, viņš kļuva par simbolu padomju varas propagandai, finansēta no okupācijas avotiem. Zvīdrs gāja bojā 25 gadu vecumā, bēgot no drošībniekiem, un viņa tēls vēlāk tika izmantots, lai veidotu pozitīvu narratīvu par padomju laikā veiktajām darbībām.

Sabiedrības reakcija un diskusijas

Sabiedrībā ir atšķirīgas domas par pieminekļa nozīmi un nepieciešamību to nojaukt. Daži iedzīvotāji uzskata, ka jāsaglabā piemiņa par vēsturi, lai nākamās paaudzes varētu mācīties no pagātnes. Citi ir kategoriski pret pieminekļa saglabāšanu, norādot uz Zvīdra atbalstu boļševikiem un to, kā viņš kalpoja kā instruments okupācijas ideoloģijas propagandai.

Pašvaldības lēmums un nākotnes perspektīvas

Rēzeknes pašvaldība ir uzsākusi diskusijas par šo jautājumu, un lēmums par pieminekļa nākotni tiks pieņemts tuvākajā laikā. Šis jautājums ir aktuāls ne tikai Rēzeknē, bet arī visā Latvijā, jo tas atspoguļo plašākas sabiedrības centienus kritiski aplūkot padomju mantojumu un tā ietekmi uz mūsdienu identitāti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas