• 2024. gada 4. septembris 14:25
  • VS
  • 7

Šī epidēmija ir jāaptur

Veselības ministrijas Rīcības plāns

Šī gada trešdien pieņemtais Veselības ministrijas izstrādātais Rīcības plāns liekā svara un aptaukošanās izplatības mazināšanai līdz 2029. gadam piedāvā konkrētu ceļu uz sasniegumiem cīņā pret šo strauji pieaugošo epidēmiju. Plāna mērķis ir apturēt liekā svara un aptaukošanās izplatību Latvijā, kas gadiem ilgi ir radījusi ievērojamas sabiedrības veselības problēmas.

Aptaukošanās sekas un aktuālais stāvoklis

Latvija izvirzījusies vienā no augstākajām pozīcijām liekā svara un aptaukošanās rādītāju ziņā Eiropas Savienībā, ar 59,4% pieaugušo, kam ir liekais svars, salīdzinot ar ES vidējo rādītāju – 53%. Tas ir īpaši satraucoši, ka katrs piektais bērns Latvijā jau cieš no liekā svara, un šis skaitlis tikai turpina pieaugt. OECD prognozē, ka, ja netiks veiktas steidzamas darbības, līdz 2050.gadam slimību ietekmē, kas saistītas ar lieko svaru, vidējais dzīves ilgums samazināsies par trīs gadiem.

Veselīgas izvēles veicināšana

Ministrijas izstrādātais plāns akcentē divas galvenās prioritātes - veselīgu uzturu un pietiekamu fizisko aktivitāti. Bet šie pasākumi tiks papildināti ar veselībpratības paaugstināšanu, kas ietver iedzīvotāju izpratni par veselīgu dzīvesveidu un motivāciju pieņemt labvēlīgus paradumus. Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra nepieciešamību informēt un izglītot sabiedrību, lai sasniegtu ilgstošus rezultātus.

Aptaukošanās cēloņi un nepieciešamība pēc sistēmiskiem risinājumiem

Sabiedrības veselības eksperti, piemēram, Anda Ķīvīte-Urtāne, uzsvēra, ka galvenie aptaukošanās cēloņi Latvijā ir neveselīgi uztura paradumi un mazkustīgs dzīvesveids. Lai gan visu valstu iedzīvotāji saskaras ar līdzīgām problēmām, Latvijas situācija ir satraucoša. Lai apturētu negatīvās tendences, nepieciešami mērķtiecīgi pasākumi, kas skar visus cēloņus - bioloģiskos, sociālos un psihiskos faktorus.

Ilgtermiņa vīzija un iedzīvotāju iesaistīšana

Veselības ministrijas vīzija ir līdz 2060.gadam samazināt aptaukošanās izplatību pieaugušo vidū līdz 45,1% un paaugstināt veselīgi nodzīvotā mūža ilgumu līdz 72,8 gadiem. Taču, lai sasniegtu šos mērķus, ir nepieciešams ne tikai veicināt izmaiņas katra cilvēka paradumos, bet arī panākt strukturālas izmaiņas sabiedrībā kopumā. Tas prasa visu iesaistīšanos un apņemšanos veidot veselīgāku nākotni.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas